Beste Vitamine K Kopen (K1 en K2) | TOP 5 van 2024 | InfoFitness.nl
Your address will show here +12 34 56 78

Beste vitamine K supplementen

 

Felix van Aken  Auteur:
  Felix van Aken

Vitamine K is een stuk onbekender dan andere vitamines zoals C en D. Recente onderzoeken hebben laten zien dat vitamine K een belangrijke factor is bij het afzetten van calcium, waardoor het de botten sterker maakt. Vitamine K is lang een onderschatte factor geweest voor gezonde botten en de gezondheid van het hart, maar lijkt langzamerhand steeds meer erkenning te krijgen.

Hoe hebben wij getest?

In onze test hebben we 21 vitamine K supplementen vergeleken en meer dan 120 reviews gelezen. Nadat we de supplementen uitgebreid hebben getest, hebben we de tien beste vitamine K zelf geprobeerd en getest op een aantal criteria.

21

Producten bekeken

24

Bronnen onderzocht

120+

Reviews gelezen

32

Uren besteed

De voornaamste criteria die zijn gebruikt om de beste vitamine K supplementen te testen: 
 • Merk

 • Certificatie

 • Prijs

 • Dosering

 • Ingrediënten

 • Leverancier

Belangrijke informatie

 1. Vitamine K is ontzettend belangrijk voor de botaanmaak en het behouden van sterke botten. Daarnaast is vitamine K goed voor de bloedstolling en helpt het bij het behouden van gezonde bloedvaten.

 2. Vitamine K2 MK-7 uit natto is de meest effectieve vorm van vitamine K2. Deze vitamine K2 (MK-7) wordt uitstekend opgenomen door het lichaam en blijft langdurig zijn werk doen.

De beste 5 vitamine K supplementen

We hebben de beste 5 vitamine K supplementen van dit moment verzmaled, dit maakt het zoeken naar een kwalitatief vitamine K supplement een stuk makkelijker. 

Houd er wel rekening mee dat het beste vitamine K supplement voor jou afhankelijk is van meerdere factoren. Verder in het artikel is meer informatie te vinden over suppletie in vitamine K. Zo vertellen je wanneer het verstandig is om vitamine K te nemen en met welke doseringen dit geadviseerd wordt.

Onze top 5 van beste vitamine K supplementen is zorgvuldig gekozen aan de hand van een aantal verschillende criteria.
Merk Supplement Prijs Prijs per serving Dosering
1. Vital Nutrition Vitamine K2 - 75 mcg €19.95 €0.33 75 mcg
2. Vitals Vitals Vitamin K2 90mcg €22.95 €0.38 90 mcg
3, Vitakruid Vitamine K2 100 mcg €19.90 €0.33 100 mcg
4. Vitals Vitamine K2 180mcg menaquinon-7 €29.95 €0.50 180 mcg
5. Springfield MenaQ7 Forte €18.46 €0.62 180 mcg

1. Vitamine K2 - 75 mcg

De Vitamine K2 softgels van Vital Nutrition met 75 mcg in de MK-7 vorm, zijn speciaal ontwikkeld voor een betere opname dankzij de toevoeging van olijfolie. Deze combinatie zorgt ervoor dat je lichaam de vitamine effectiever kan gebruiken, wat bijdraagt aan sterkere botten en een betere bloedstolling.

Je kunt kiezen voor een eenmalige aankoop of een abonnement met 10% korting, waarbij je de flexibiliteit hebt om op elk moment te pauzeren of te annuleren. Dit product, geproduceerd in Nederland, is GMO-vrij, zonder conserveermiddelen, en onafhankelijk getest op zuiverheid en veiligheid.

Voor wie zijn gezondheid serieus neemt, biedt de Vitamine K2 van Vital Nutrition een betrouwbare keuze, mede door de hoogwaardige productie, sterke prijs en grondige testen.    
Vitamine K2 75 mcg van Vital Nutrition - 60 softgels
Vitamine K2 - 75 mcg
19.95

Vital Nutrition

 • 60 softgels
 • 75 mcg
 • Gluten en lactosevrij
BESTE 2024

2. Vitamine K2 90mcg menaquinon-7

Vitals is een Nederlands bedrijf opgericht in 1988. Ze staan bekend als een organisatie met veel expertise die hoogwaardige producten leveren en beschikken over een HACCP en ISO 22000-certificaat. Het specialisme is te zien in de opneembaarheid, samenstellingen en de optimale dosering van ingrediënten die gebruikt worden. Vitals beschikt over een aparte kwaliteitsafdeling waar ze dagelijks bezig zijn met strenge controles van leveranciers en grondstoffen.

De vitamine K2 menaquinon-7 van Vitals bevat de gepatenteerde MenaQ7®, afkomstig van NattoPharma en is het beste vitamine K supplement. NattoPharma staat bekend om de wetenschappelijke onderbouwing van haar producten, strenge normen voor kwaliteitsborging, waardoor ze de hoogste certificeringen in de branche hebben. Het supplement bestaat uit 100% natuurlijke vitamine K2 die geproduceerd zijn volgens het gepatenteerde fermentatieproces van NattoPharma, waarbij kikkererwten als basis dienen. Het product is gluten-, lactose en sojavrij. Daarnaast is het geschikt voor vegatariërs en veganisten.
Vitals vitamine K2 MenaQ7
Vitamine K2 90mcg
22.95

Vitals

 • 60 capsules
 • 90 mcg
 • Veganistisch

3. Vitamine K2 100mcg K2VITAL®

Vitakruid is een Nederlands familiebedrijf dat al meer dan 20 jaar actief is op de supplementenmarkt. Het bedrijf zet zich vol in op productontwikkeling, waardoor ingrediënten en samenstellingen gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. Vitakruid is GMP gecerfiticeerd en lid van de NPN.

De Vitamine K2 100mg heeft het K2VITAL®Delta handelsmerk van Kappa Bioscience. Deze ontwikkelaar werkt met revolutionaire micro-geëencapsuleerde techniek.

De vitamine K2 is verkrijgbaar in een hoge dosering van 100mcg en bevat geen GMO, gluten, lactose ,kunstmatige kleur- en smaakstoffen of conserveermiddelen.
Vitamine K2 100mcg van Vitakruid
Vitamine K2 100 mcg
19.90

Vitakruid

 • 60 tabletten
 • 100 mcg
 • Gluten en lactosevrij

4. Vitamine K2 180mcg menaquinon-7

Net als onze nummer één, is ook de nummer afkomstig van het merk Vitals. Dit komt natuurlijk door de kwaliteit, ingrediënten en certificaten, maar wat Vitals voornamelijk onderscheid is de uitgebreide kwaliteitscontrole.

Niet alleen de dosering is is hoger dan bij de nummer één. De 180 mcg variant wordt namelijk geproduceerd met het handelsmerk K2Vital®Delta afkomstig van de Noorse producent Kappa Bioscience.

Met 180 mcg heeft het supplement een hoge dosering. Daarnaast is het vitamine K2 supplement gluten-, lactose- en sojavrij en volledig geschikt voor vegetariërs en veganisten.
Vitals Vitamine K2 180mcg
Vitamine K2 180mcg
29.95

Vitals

 • 60 capsules
 • 180 mcg
 • Veganistisch

5. MenaQ7 Forte

Springfield Nutraceuticals zet zich al meer dan 20 jaar in om natuur, wetenschap en innovatie bij elkaar te brengen. Wetenschappelelijke onderbouwing is het speerpunt bij Springfield. Dit zorgt ervoor dat alle ingrediënten, doseringen en samenstellingen gebaseerd zijn op harde data.

Het is daarom ook geen verrassing dat Springfield MenaQ7® gebruikt voor haar vitamine K2 supplement. Het handelsmerk van NattoPharma staat bekend als het beste vitamine K2 (MK-7) product op de huidige markt.

Omdat elke levensfase een andere behoefte heeft en de behoefte van vitamine K2 erg kan verschillen, is het product is verkrijgbaar met een dosering van 45, 180 en 360 mcg. Geschikt voor vegatariërs en veganisten!
Springfield MenaQ7 Forte
MenaQ7 Forte
18.46

Springfield

 • 30 of 60 capsules
 • 45, 180 of 360 mcg
 • Met vitamine D3

Alle vitamine K supplementen

Naast onze top 5 zijn er natuurlijk nog andere vitamine K supplementen die van hoogwaardige kwaliteit zijn. Het beste vitamine K supplement voor jou is dan ook afhankelijk van jouw situatie. Houd dus ook rekening met de verschillende soorten en doseringen bij het kiezen van een vitamine K supplement.

Hieronder vind je alle vitamine K supplement van betrouwbare merken met een hoge kwaliteit!

Wat is vitamine K?

Vitamine K bestaat uit een groep vetoplosbare verbindingen die zorgen voor de aanmaak van je botten en een goede bloedstolling. Het begrip ‘vetoplosbare verbinding’ betekent dat je lichaam vitamine haalt en opslaat uit producten die vet bevatten. 

Vitamine K ondersteunt meerdere belangrijke processen in je lichaam, zoals:
 • Vitamine K-2 MenaQ7 van Puritan's Pride

 • Het gezond houden van je botweefsel Vitamine K bestaat uit meerdere vormen, waarvan alleen vitamine K1 en K2 nuttig zijn voor het menselijk lichaam.

Vitamine K1

Vitamine K1, ook wel fylochinon genoemd, is vooral betrokken bij het aanmaken van de stof die nodig is voor je bloedstolling. Deze stof zorgt ervoor dat bij een verwonding het bloedverlies beperkt wordt. Verder is vitamine K1 belangrijk voor het functioneren van je lever. Ook speelt vitamine K1 een belangrijke rol voor de lever bij de vorming van stollingsfactoren door de activatie van vitamine K-afhankelijke eiwitten.

Vitamine K1 wordt niet door het menselijk lichaam aangemaakt. De belangrijkste bron van vitamine K1 zijn groene bladgroenten, zoals spinazie, broccoli, kool en plantaardige margarine. In vergelijking met vitamine K2, wordt vitamine K1 minder goed opgenomen door je lichaam. Hierdoor heeft het meer nut om je te richten op de inname van vitamine K2.

Vitamine K2

Vitamine K2 (menachinon/MK) is een belangrijke voedingsstof voor je botmassa en botstofwisseling. Vitamine K2 kan bestaan uit MK4, MK-6, MK-7, MK-8 en MK-9, die zich van elkaar onderscheiden door de samenstelling (lengte van de zijketen). Hierbij geldt dat MK-4 en MK-7 de meest actieve varianten zijn.

Vitamine K2 is belangrijker voor onze gezondheid dan voorheen werd gedacht, doordat het een aantal belangrijke lichamelijke processen ondersteunt.

Voorbeelden hiervan zijn:


 • Het voorkomen van leeftijdsgerelateerde osteoporose en verminderd de kans op botbreuken. Dit geldt vooral voor oudere mensen. Vitamine K2 activeert de eiwitten die nodig zijn voor je botvorming.

 • Het voorkomen van hart- en vaatziekte. Vitamine K2 ondersteunt het speciale weefseleiwit matrix Gla proteïne (MGP) dat in combinatie met calcium helpt bij het soepel en elastisch houden van de slagaderwand, gewrichtskraakbeen en andere zachte weefsels.

 • Het verlagen van je cholesterolgehalte. Vitamine K2 verlaagt de cholesterolspiegel en remt vaatvernauwing (plaquevorming)

 • Het vertragen van vroegtijdige veroudering. Vitamine K2 werkt als een antioxidant, waardoor zowel interne (lever, hart en nier beschadigingen) als externe (huid) wordt verminderd.

Hoe krijg ik vitamine K2 binnen?

Vitamine K2 krijg je op twee manieren binnen, namelijk door de lichamelijke aanmaak en door voeding. Voor vitamine K2 geldt dat vooral de varianten MK-7 en MK-4 het beste opgenomen worden door je lichaam.

Lichamelijke aanmaak

Al vanaf 3 maanden is ons eigen lichaam in staat om vitamine K2 via de bacteriën in de dikke darm aan te maken. Helaas is deze hoeveelheid niet genoeg om te kunnen voldoen aan de dagelijkse behoefte, waardoor je het resterende gedeelte uit voeding moet halen.

Voedingsmiddelen

Het grootste gedeelte van je dagelijkse behoefte aan vitamine K2 haal je uit voeding. Voorbeelden hiervan zijn:


 • Gefermenteerd voedsel, zoals zuurkool, kimchi, natto (japans gerecht van gefermenteerde sojabonen) en fermentatie van kikkererwtenmeel (MK-7). Deze variant wordt het beste opgenomen door je lichaam. MK-7 komt meer voor in de Aziatische keuken dan in de Westerse keuken.

 • Vleesproducten en eieren (MK-4)·        

 • (Gefermenteerde) zuivelproducten zoals kaas en yoghurt (MK-8 en MK-9)

Aanbevolen hoeveelheid vitamine K

Verschillende bronnen suggereren dat voor een volwassen persoon de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K 75 microgram is. Echter is dit gebaseerd op de hoeveelheid die nodig is voor de bloedstolling, waardoor de andere voordelen van vitamine K hierin niet zijn meegenomen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat de werkelijke dagelijkse aanbevolen hoeveelheid mogelijk rond de 180 microgram ligt.

Een aantal voorbeelden van deze vooronderzoeken zijn:
 1. Een studie van de Universiteit in Maastricht toont aan dat een dosering vanaf 90 microgram per dag zorgt voor een significante verbeteringen van activering van botmineralisatie (osteocalcine) en Matrix gla proteïne (MGP) dat aderverkalking voorkomt

 2. Een studie met gezonde postmenopauzale vrouwen toont aan dat een dosering van 180 microgram per dag leeftijdsgerelateerde verstijving van de slagaders voorkomt en significante bescherming biedt van kwetsbare botten, zoals de wervels en heupbotten

De meeste Nederlandse krijgen niet genoeg vitamine K binnen, waardoor er een vitamine K tekort kan ontstaan. Dit heeft een aantal redenen:
 • Het menselijk lichaam neemt vitamine K1 slecht op

 • Het menselijk lichaam produceert zelf onvoldoende vitamine K2

 • Vitamine K1 en K2 komt in mindere mate voor in westerse gerechten

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is niet gebaseerd op het behalen van een optimale gezondheid, maar om geen ziektes te ontwikkelen. De ADH kan dus ver uitwijken van de hoeveelheid die we nodig hebben voor het bereiken van een optimale gezondheid. Om deze reden bevatten veel supplementen vitaminen en mineralen die (ver) boven de ADH zitten. Weet je niet zeker hoeveel vitamine K jij dagelijks nodig hebt en of suppletie verstandig is? Neem dan contact op met je huisarts of specialist.

Vitamine K tekort

Veel mensen hebben last van een vitamine K tekort en uit zich vaak in een combinatie van de volgende symptomen:
 • Bloedingen die moeilijk stoppen

 • Bloedingen die spontaan ontstaan, zoals een bloedneus

 • Heftige menstruatie bloedingen bij vrouwen

 • Blauwe plekken en wonden die langzaam genezen

 • Het hebben van verminderde elasticiteit van bloedvaten

 • Het vaker last hebben van breuken en blessures

Daarnaast zijn er groepen mensen waarvoor geadviseerd wordt om extra vitamine K2 in te nemen:


 • Pasgeboren baby’s hebben altijd een vitamine K tekort, omdat dit niet door de moeder aan de baby doorgegeven kan worden. Daarnaast is je lichaam pas na 3 maanden in staat om zelf vitamine K2 aan te maken. Om deze redenen krijgen pasgeboren baby’s altijd 1 mg vitamine K2 toegediend. Baby’s die borstvoeding krijgen hebben tot en met 3 maanden dagelijks 150 microgram vitamine K2 nodig. Dit geldt niet voor baby’s die de flesvoeding krijgen.

 • Mensen die langdurig antibiotica slikken en/of hebben geslikt. De darmbacteriën die vitamine K2 aanmaken kunnen mogelijk gedood worden door een antibioticakuur. Vraag dit voor de zekerheid altijd na bij je huisarts.

Te veel vitamine K

Een te veel aan vitamine K komt in de praktijk niet voor en heeft, voor zover bekend, ook geen schadelijke effecten. Wel moeten mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen slikken oppassen met vitamine K voedingssupplement die meer dan 100 microgram bevatten. Dit kan de werking van de middelen verminderen. Neem bij vragen altijd contact op met je huisarts!

Beste vitamine K kopen: Let hier op!

Zoals eerder benoemd is, krijgen de meeste Nederlanders onvoldoende vitamine K binnen. Dit heeft een aantal redenen:


 • Het menselijk lichaam neemt vitamine K1 slecht op.

 • Het menselijk lichaam produceert zelf onvoldoende vitamine K2.

 • Vitamine K1 en K2 komt in mindere mate voor in westerse gerechten.


Als je een vitamine K supplement wil aanschaffen, wordt het aangeraden om te kiezen voor een vitamine K2 supplement. Dit supplement in verschillende vormen verkrijgbaar, zoals in druppels, tabletten en capsules. De varianten hebben allemaal dezelfde effectiviteit. Wel zijn er een aantal belangrijke zaken die je op voorhand moet weten, voordat je een supplement aanschaft. Deze worden hieronder nader toegelicht.

Leverancier

Er zijn drie bekende leveranciers die een patent hebben op een vitamine K2 supplement dat het actieve type MK-7 bevat. Om verzekerd te zijn van hoogwaardige kwaliteit, raden we het aan altijd een supplement aan te schaffen met één van deze drie handelsmerken. Alle drie de leveranciers hebben een patent op het voedingssupplement K2 MK-7. Hierbij is geen verschil in de effectiviteit van het supplement. 

1. MenaQ7®

Het voedingssupplement K2 (MK-7) is verkregen uit gefermenteerde sojabonen waarbij de bacterie Bacillus subtilis var. natto gebruikt is. Voorbeelden van vitamine K supplementen met MenaQ7 zijn de Vitamine K2 90mcg van Vitals en de MenaQ7 Forte van Springfield.

2. VitaMK7®

Het supplement vitamine K2 (Mk-7) is verkregen uit gefermenteerde sojabonen waarbij de bacterie Bacillus subtilis var. natto gebruikt is. Hierbij zijn geen chemicaliën, oplosmiddelen, additieven, stabilisatoren of conserveermiddelen gebruikt.

3. K2Vital®

Het supplement vitamine K2 (MK-7) is verkregen vanuit een synthetisch proces waarbij een all-trans MK-7 product ontstaan. Hierbij zijn geen chemicaliën, oplosmiddelen, additieven, stabilisatoren of conserveermiddelen gebruikt. Vitamine K2 100mcg van Vitakruid en Vitamine K2 180mcg menaquinon-7 zijn vitamine K supplementen van K2VITAL®.

Allergieën en intoleranties

Over het algemeen geldt dat een vitamine K2 supplement geen bijwerkingen heeft. Echter kan een vitamine K2 supplement sporen van soja, gluten, lactose en dierlijke voedingsmiddelen bevatten. Dit betekent dat niet ieder supplement geschikt is voor bijvoorbeeld mensen met allergieën of vegetariërs. Lees op voorhand dus altijd het etiket en neem bij vragen contact op met je huisarts.

Menaquinon type

Vitamine K2 (menachinon/MK) kan bestaan uit MK-4, MK-6, MK-7, MK-8 en MK-9 die zich van elkaar onderscheiden door de samenstelling (lengte van de zijketen). Hierbij geldt dat MK-4 en MK-7 de meest actieve varianten zijn. Om deze reden wordt het geadviseerd om een voedingssupplement te kiezen dat MK-4 en MK-7 bevat.

Dosering

De doseringen van een vitamine K2 supplement verschillen van 50 tot 360 microgram. Een extreem hoge dosering kan in een aantal gevallen gunstige effecten hebben op ons lichaam. Zo is eerder beschreven dat er in een aantal studies aangetoond is dat de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid rond de 180 microgram ligt. Een hogere dosering heeft een significant effect op de activatie van botmineralisatie (osteocalcine) en Matrix gla proteïne (MGP) dat aderverkalking voorkomt.

Interactie met medicatie

Een vitamine K2 supplement dat meer dan 100 microgram bevat is niet geschikt voor mensen die antistollingsmiddelen of bloedverdunners voor trombose gebruiken. Gebruik je één van deze middelen en wil je een vitamine K2 supplement nemen? Neem dan eerst contact op met je huisarts!

Veelgestelde vragen over vitamine K

Waarom combineren veel supplementen vitamine K2 met D3?

Vitamine K2 werkt sterk samen met vitamine D3 en ondersteunen gezonde botten. Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat de combinatie van K2 en D3 dan beide vitamines alleen bij het voorkomen van botverlies en het bevorderen van de botmineraaldichtheid.

Worden mijn vitamine K supplementen vergoed?

Over het algemeen wordt vitamine K vergoed vanuit de basisverzekering. Echter zitten hier wel een aantal voorwaarden aan verbonden, zoals het hebben van een recept.

Waarom is MK-7 de meest effectieve vorm van vitamine K2?

Vitamine K2 MK-7 heeft een hogere biologische beschikbaarheid dan andere vormen van K2, waardoor het veel langer in het bloed aanwezig blijft.

Gerelateerde artikelen

Supplementen

Auteur: Felix van Aken
 • Text Hover

Supplementen

Auteur: Felix van Aken
 • Text Hover

Felix van Aken

Geschreven door


Felix van Aken, MSc


   Twitter X icon


Felix is een voedingsdeskundige met een bachelor in Health & Nutrition en een master in Health Sciences. Felix gebruikt zijn sterke achtergrond in voedingswetenschappen en voedingsadvies als redacteur en freelance schrijver. Als redacteur is het zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten zien dat een gezonde levensstijl niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Voor de integriteit van onze inhoud, raadpleegt InfoFitness alleen betrouwbare, peer-reviewed bronnen die de inhoud ondersteunen. Onze methodologie, inclusief redactioneel proces en productselectie, zorgt voor nauwkeurige en betrouwbare informatie.