Your address will show here +12 34 56 78

Fitness supplementen

Voor allerlei verschillende type supplementen hebben wij uitvoerige testen afgelegd, waaruit er uitgebreide koopgidsen zijn opgesteld. In de koopgidsen worden supplementen met elkaar vergeleken op een tal van verschillende criteria. Ben je op zoek naar de goedkoopste creatine of de eiwitshake met de minste calorieën? Bekijk hieronder alle supplementen en neem een kijkje op onze koopgidsen!

Sportvoeding

Vitaminen & mineralen

Gezondheid

Aminozuren

Afvallen

Wat zijn supplementen?

Fitness supplementen worden ook wel sport supplementen of gewoon supplementen genoemd. In principe is deze groep hetzelfde als voedingssupplementen. Bij fitness supplementen ligt de nadruk voornamelijk op supplementen die een ondersteunde rol bieden bij het behalen van bepaalde sportprestaties. Voedingssupplementen hebben als voornaamste doel het verbeteren van de algemene gezondheid. 

Fitness supplementen worden ook wel sport supplementen of gewoon supplementen genoemd. In principe is deze groep hetzelfde als voedingssupplementen.
Bij fitness supplementen ligt de nadruk voornamelijk op supplementen die een ondersteunde rol bieden bij het behalen van bepaalde sportprestaties. Voedingssupplementen hebben als voornaamste doel het verbeteren van de algemene gezondheid.

De voornaamste ingrediënten van fitness- en voedingssupplementen zijn:

  1. Vitamines

  2. Mineralen

  3. Vetzuren

  4. Antioxidanten

  5. Aminozuren

  6. Probiotica

Voedingssupplementen kunnen een gezond en gevarieerd dieet niet vervangen. Ze dienen enkel als aanvulling gebruikt te worden naast een gezond en gevarieerd dieet.

 
De supplementen worden voornamelijk gebruikt voor het bevorderen van de algemene gezondheid, spiergroei, krachtstoename en gewichtsverlies. Supplementen zijn in allerlei vormen verkrijgbaar. Fitness- en voedingssupplementen zijn voornamelijk beschikbaar in tabletvorm, capsules en poedervorm.
De bestanddelen in deze voedingssupplementen zijn vaak van natuurlijke oorsprong waar bij de bestanddelen geïsoleerd zijn zodat er een hoge concentratie ontstaat.

Welke supplementen moet ik nemen (voor spieropbouw)?

Eén veel gestelde vraag voor vele is: “welke supplementen heb ik nodig?”. Wanneer we kijken naar supplementen die enkel en alleen bevorderend werken op je sportprestaties, hangt dit af van je doelen.

In principe kan je alles uit je voeding halen, daarom is het belangrijk om de focus op je voeding en dieet te leggen. Het supplementeren in voeding is erg handig wanneer je een keer weinig tijd hebt of gewoon even geen zin om uitgebreid over je dagelijkse voeding na te denken.

We nemen de verschillende fitness supplementen met je door!

1. Whey eiwitshakes en eiwitrepen

Voordat je de beslissing maakt of je wel of geen eiwitshakes gaat nemen zal je moeten berekenen hoeveel eiwitten je dagelijks binnenkrijgt en hoeveel je er daadwerkelijk nodig hebt voor een optimaal resultaat. Hoe je dit berekent kan je zien op onze pagina over voeding. De gemiddelde man die als voornaamste doel het opbouwen van spiermassa heeft, zal rond de 160 gram aan eiwitten per dag binnen moeten krijgen.

Voor een veganist, vegetariër of iemand die gewoon niet veel vlees eet, kan het lastig zijn het eiwitdoel te behalen. Voor deze groep is supplementeren in eiwitten een goede oplossing. Naast eiwitten krijg je ook belangrijke aminozuren binnen, genaamd: BCAA. Deze aminozuren zorgen voor sneller herstel van de spieren waardoor eiwitshakes een mooie aanvulling zijn binnen een sportdieet.

Eiwitshakes worden snel opgenomen door het menselijk lichaam, waardoor ze vaak gebruikt worden direct na het sporten of voor het slapen.

Kwaliteitsverschillen zijn er jammer genoeg wel op de whey eiwitshake en eiwitpoeder markt. Verschillende merken hebben verschillende eiwitgehaltes in het eiwitpoeder waardoor de één effectiever is dan de ander. Ook op het gebied van prijs verschillen sommige poeders veel van elkaar.

De ouderwetse eiwitshake is het populairste supplement voor spiergroei, en dat is zeker niet zonder reden. Om te bepalen welke supplementen jij nodig hebt voor spieropbouw is het belangrijk om eerst een aantal dingen af te gaan bij jezelf.

De basis ligt bij een gebalanceerd voedingspatroon. Wanneer je moeite hebt met het behalen van je dagelijkse eiwittendoel is het geen slecht idee om eiwitshakes en/of eiwitrepen toe te voegen aan je dieet.

Deze supplementen zorgen ervoor dat je gemakkelijk en snel je eiwittendoel behaalt en je het opbouwen van spiermassa optimaliseert.

2. Creatine

Creatine wordt gezien als het supplement waarvan de werking wetenschappelijk het meeste ondersteunt wordt. Naast dat het een 100% bewezen werking heeft is het in verhouding met andere sportsupplementen erg goedkoop.

Creatine is een stofje dat voornamelijk te vinden is in vlees en vis. Wanneer je alle voordel van creatine wilt ervaren zul je grote hoeveelheden vlees en vis binnen moeten krijgen.

Om die reden is creatine één van de populairste supplementen voor zowel krachtsporters, duursporters en bodybuilders. Creatine voorziet de spieren van energie tijdens intensieve inspanning. Het ondersteunt een scheikundig proces binnen het lichaam, waarin de spiercellen bij inspanning hun ATP-reserves aanvullen. 

3. BCAA en EAA aminozuren

BCAA’s (branded-chain amino acids) is een veel gebruikt supplement bij het opbouwen van spiermassa. Naast de BCAA aminozuren zijn er ook EAA aminozuren. We hebben de BCAA en EAA aminozuren vergeleken voor je!

Aminozuur supplementen zorgen ervoor dat de eiwitten binnen de spieren tijdens het sporten worden aangevuld. Om spiergroei te realiseren is het van belang dat de hoeveelheid eiwitten die het lichaam aanmaakt hoger is dan de eiwitten die worden afgebroken.

Door dit te realiseren treedt het lichaam in een anabole toestand waardoor spiergroei kan plaatsvinden.

4. Pré workout

Vele Pré workouts bevatten tegenwoordig ook BCAA’s en creatine. Deze complete pré workouts kunnen dus zeker een handig supplement zijn bij het opbouwen van spiermassa.

Koop je liever niet allerlei verschillende supplementen, maar heb je liever alles in één pot zitten? Dan raden we je aan een pré workout te vinden gecombineerd met BCAA en creatine. 

Een groot voordeel van pré workout, naast het binnenkrijgen van BCAA’s en creatine, is het hebben van extra energie en focus. De extra energie geeft je net dat beetje extra waardoor het voor bodybuilders makkelijker is bepaalde plateaus te doorbreken. Dit maakt pé workout een van de favoriete supplementen onder de ervaren bodybuidlers en krachttrainers.

Testosteron verhogende supplementen

Testosteron heeft een belangrijke rol bij het opbouwen van spiermassa en kracht. Het hormoon is verantwoordelijk voor het opbouwen van spiermassa. Het testosteron gehalte wordt vaak verhoogd en gemanipuleerd door middel van anabolen steroïden. Echter zijn er ook andere natuurlijke manieren om het testosterongehalte te verhogen die geen schade leveren aan de nieren.
De vijf wetenschappelijk bewezen testosteron verhogende supplementen die wij aanraden zijn alsvolgt:

1. Zink

Zink heeft een wetenschappelijk bewezen effect op testosteron levels. Dit is alleen van toeppassing wanneer iemand een dagelijks tekort heeft aan zink. Actieve sporters hebben sneller last van zink tekort omdat zij bovengemiddeld zweten. Het mineraal verlaat het lichaam via de zweetporiën.

Wanneer je het idee hebt dat je te weinig zink binnenkrijgt is het mogelijk hierin te supplementeren. Naast een bevorderend effect op je testosterongehalte heeft dit ook een positieve werking op je gezondheid. De aanbevolen dosering van een zink supplement voor een actieve sporter die veel zweet is 25 tot 30 mg per dag.

Het wordt aangeraden het supplement tijdens een maaltijd in te nemen.

2. Magnesium

Net als bij zink heeft magnesium alleen een bevorderend effect op het testosteron wanneer hier een tekort aan is. Bovengemiddeld zweten en stress zijn de grootste oorzaken van een magnesium tekort. Mocht je de extra hoeveelheid magnesium niet nodig hebben en neem je dit toch kan dit geen kwaad.

De aanbevolen dosering van een magnesium supplement is 200 tot 400 mg per dag. Het wordt aangeraden het supplement tijdens een maaltijd in te nemen.

3. Vitamine D3

Vitamine D3 heeft een wetenschappelijk bewezen testosteron verhogend effect. Er zijn onderzoeken gedaan waarbij proefpersonen met een langdurig tekort aan vitamine D3. De proefpersonen kregen vitamine D3 supplementen en dit ging gestaag met een verhoging in het testosteron niveau.
De aanbevolen dosering van vitamine D3 supplementen is 2000 tot 3000 IU per dag. Het wordt aangeraden het supplement tijdens een maaltijd in te nemen.

4. Creatine

Creatine heeft een bewezen effect op het verbeteren van fitnessprestaties. Creatine herstelt ATP-niveaus in de cellen en het bevordert het opbouwen van spiermassa en testosteron. De aanbevolen dosering van creatine is 5 gram creatine per dag.

Creatine kan verschillen in prijs en kwaliteit, om de keuze makkelijker te maken hebben wij creatinesupplementen van verschillende aanbieders met elkaar vergeleken. Vergelijk creatine voordat je het supplement aanschaft om zo de beste keuze te maken.

5. DHEA

DHEA is een stof dat van nature in het menselijk lichaam zit en zorgt voor de productie van de mannelijke en vrouwelijke hormonen (testosteron en oestrogenen). Om deze een boost te geven kan je supplementeren in DHEA.

Het product wordt voornamelijk aangeraden aan mannen die last hebben van leeftijdsgeralteerde testosteron tekorten. De aanbevolen dosering van DHEA is 25 tot 50 mg per dag, het liefst tijdens een maaltijd.

6. Turkesterone

Turkesterone, ook wel Ajuga Turkestanica Extract, behoort tot de groep van ecdysteroïden. Ecdysteroïden zijn van nature voorkomende steroïde hormonen van planten. Meerdere onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat ze effectief zijn bij het opbouwen van spiermassa en het verbeteren van sportprestaties. De ecdysteroïden komen van nature voor in voeding zoals quinoa, spinazie en yams. De hoeveelheid turkesterone in voeding is echter veel te lag om een effect te kunnen hebben.

Welke supplementen heb ik nodig en werken echt?

Met honderden verschillende soorten supplementen op de markt is dit iets wat vele zich tegenwoordig afvragen. Er zijn genoeg supplementen met een bewezen werking hebben, maar ook veel die dit niet hebben.
Vanuit InfoFitness hebben we een lijst opgesteld met supplementen die de hoogste meerwaarde bieden en een 100% wetenschappelijk bewezen werking hebben.

1. Proteïne supplementen (whey en caseïne)

Proteïne supplementen kunnen erg waardevol zijn wanneer je moeite hebt met het behalen van je eiwitdoel. De eiwitten in deze supplementen zijn (meestal) van goede kwaliteit en zijn daarom ideaal als toevoeging aan je dagelijkse dieet.

2. Creatine monohydraat

Creatine monohydraat is één van de meeste onderzochte supplementen. Het product is relatief goedkoop vergeleken met andere supplementen en heeft een bewezen werking waardoor het zeker thuis hoort in deze lijst.

3. Multivitaminen en mineralen

Multivitamine supplementen bevatten tal van vitamines en mineralen die naast het effect op je algehele gezondheid ook invloed op je sportprestaties en herstel hebben.

4. Omega 3 visolie

Omega 3-vetzuren hebben een verlagend effect op het lichaamsgewicht en een positief effect op spiergroei. Dit komt omdat omega 3-vetzuren een anabool effect hebben op de insuline.

  • Text Hover

Wanneer zijn fitness supplementen af te raden?

Zoals eerder benoemd dienen supplementen als aanvulling op je voeding. Wanneer het zo is dat je al voldoende binnenkrijgt van een bepaalde voedingsstof is het niet meer nodig om hierin te supplementeren.

Doe zelf eerst onderzoek naar de voedingsstof waarin je wil supplementeren en bekijk of je hier al genoeg van binnenkrijgt in je dagelijkse dieet, of dat er een eventueel tekort is. Wanneer er geen tekort is raden we niet aan om extra supplementen te nemen. Naast het feit dat dit geen toegevoegde waarde heeft, kan het in sommige gevallen schadelijk zijn voor de gezondheid.

Veelgestelde vragen

Wat zijn supplementen?

Fitness supplementen worden ook wel sport supplementen of gewoon supplementen genoemd. In principe is deze groep hetzelfde als voedingssupplementen.

Welke supplementen moet ik nemen (voor spieropbouw)?

Alles kan uit voeding gehaald worden, daarom is het belangrijk om de focus op je voeding en dieet te leggen. Wanneer je weinig tijd hebt kunnen supplementen zoals: eiwitshakes en eiwitpoeder, creatine, aminozuren en pré workout nuttig zijn bij het opbouwen van spiermassa.

Welke voedingssupplementen heb je nodig en werken echt?

De meeste fitness supplementen hebben ieder zijn eigen voordelen. De supplementen waarvan het effect en de werking het sterkst wordt onderbouwt vanuit de wetenschap, zijn: whey supplementen, creatine, multivitaminen, mineralen en visolie.