Fitness Supplementen: Eiwitten, Creatine, Amino's & Meer | InfoFitness.nl
Your address will show here +12 34 56 78

Supplementen

Voor allerlei verschillende type supplementen hebben wij uitvoerige testen afgelegd, waaruit er uitgebreide koopgidsen zijn opgesteld. In de koopgidsen worden supplementen met elkaar vergeleken op een tal van verschillende criteria. Ben je op zoek naar de goedkoopste creatine of de eiwitshake met de minste calorieën? Bekijk hieronder alle supplementen en neem een kijkje op onze koopgidsen!

Sportvoeding

Sportvoeding speelt een essentiële rol bij het verbeteren van fysieke sportprestaties in de sportschool. Bij InfoFitness begrijpen we dat sporters de juiste supplementen nodig hebben om hun doelen te bereiken. Daarom hebben onze experts verschillende soorten sportvoeding getest en beoordeeld om de beste opties te vinden. We hebben een top 5 samengesteld van supplementen binnen deze categorie, rekening houdend met verschillende criteria, zoals ingrediënten, doseringen, prijs, veiligheid, onnodige vulstoffen en hulpstoffen, en meer.

Deze sportvoedingssupplementen zijn ontworpen om sporters te helpen hun prestaties te verbeteren, spierherstel te bevorderen en hun fitnessdoelen te bereiken. Onze koopgidsen bieden uitgebreide informatie over elk supplement, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen en het meest geschikte supplement kunt kiezen op basis van jouw behoeften en doelen.

Vitaminen & mineralen

Vitaminen en mineralen spelen een cruciale rol bij het behouden van een goede gezondheid. Bij InfoFitness begrijpen we het belang van deze voedingsstoffen en hebben we verschillende vitamines en mineralen getest en beoordeeld om de beste opties te vinden. We hebben een top 5 samengesteld van supplementen binnen deze categorie, rekening houdend met verschillende criteria, zoals ingrediënten, doseringen, prijs, veiligheid en kwaliteit.

Deze vitamines en mineralen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op een gezond dieet, vooral als je moeite hebt om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen via voeding alleen. Onze koopgidsen bieden gedetailleerde informatie over elk supplement, inclusief aanbevolen doseringen en mogelijke bijwerkingen, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen over welke supplementen het meest geschikt zijn voor jouw behoeften

Gezondheid

Bij InfoFitness begrijpen we dat een goede gezondheid essentieel is voor het bereiken van een optimaal welzijn. Daarom hebben we verschillende supplementen voor gezondheid getest en beoordeeld om de beste opties te vinden. We hebben een top 5 samengesteld van supplementen binnen deze categorie, rekening houdend met verschillende criteria, zoals ingrediënten, doseringen, prijs, veiligheid en effectiviteit.

Deze supplementen voor gezondheid kunnen een waardevolle aanvulling zijn op een gezonde levensstijl. Onze koopgidsen bieden gedetailleerde informatie over elk supplement, inclusief mogelijke voordelen, doseringen en mogelijke bijwerkingen, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen over welke supplementen het meest geschikt zijn voor jouw behoeften.

Aminozuren

Aminozuren spelen een belangrijke rol bij de opbouw en het herstel van spieren, evenals bij verschillende andere fysiologische processen in het lichaam. Bij InfoFitness hebben we verschillende aminozuursupplementen getest en beoordeeld om de beste opties te vinden. We hebben een top 5 samengesteld van supplementen binnen deze categorie, rekening houdend met verschillende criteria, zoals ingrediënten, doseringen, prijs, veiligheid en effectiviteit.

Deze aminozuursupplementen kunnen gunstig zijn voor sporters en mensen die hun spierherstel, prestaties en algehele gezondheid willen verbeteren. Onze koopgidsen bieden uitgebreide informatie over elk supplement, inclusief de voordelen, doseringen en mogelijke bijwerkingen, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen over welke supplementen het meest geschikt zijn voor jouw behoeften.

Afvallen

Bij InfoFitness begrijpen we dat gewichtsverlies voor veel mensen een belangrijk doel is. We hebben verschillende supplementen getest en beoordeeld die kunnen helpen bij het afvallen. We hebben een top 5 samengesteld van supplementen binnen deze categorie, rekening houdend met verschillende criteria, zoals ingrediënten, doseringen, prijs, veiligheid en effectiviteit.

Deze supplementen kunnen een aanvulling zijn op een gezond dieet en een actieve levensstijl bij het streven naar gewichtsverlies. Onze koopgidsen bieden gedetailleerde informatie over elk supplement, inclusief de werkzaamheid, doseringen en mogelijke bijwerkingen, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen over welke supplementen het meest geschikt zijn voor jouw behoeften.

Overig

Naast de eerder genoemde categorieën hebben we bij InfoFitness ook andere supplementen getest en beoordeeld die specifieke doeleinden dienen. Hoewel ze in een andere categorie vallen, kunnen ze nog steeds waardevolle voordelen bieden voor de gezondheid en het welzijn. We hebben een top 5 samengesteld van supplementen binnen deze categorie, rekening houdend met verschillende criteria, zoals ingrediënten, doseringen, prijs, veiligheid en effectiviteit.

Deze supplementen kunnen specifieke doeleinden dienen, zoals het verbeteren van de slaapkwaliteit, het bevorderen van ontspanning of het ondersteunen van het algehele welzijn. Onze koopgidsen bieden uitgebreide informatie over elk supplement, inclusief mogelijke voordelen, doseringen en mogelijke bijwerkingen, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen over welke supplementen het meest geschikt zijn voor jouw behoeften.

Waarom gebruik je supplementen?

Fitness supplementen worden ook wel sport supplementen of gewoon supplementen genoemd. In principe is deze groep hetzelfde als voedingssupplementen. Bij fitness supplementen ligt de nadruk voornamelijk op supplementen die een ondersteunde rol bieden bij het behalen van bepaalde sportprestaties. Voedingssupplementen hebben als voornaamste doel het verbeteren van de algemene gezondheid. 

Supplementen, sportsupplement, sportvoeding of voedingssupplementen. Bij sportvoeding ligt de nadruk voornamelijk op supplementen die een ondersteunde rol bieden bij het behalen van bepaalde fysieke sportprestaties. Voedingssupplementen hebben als voornaamste doel het verbeteren van de algemene gezondheid.

De voornaamste ingrediënten van fitness- en voedingssupplementen zijn:

  1. Vitamines

  2. Mineralen

  3. Vetzuren

  4. Antioxidanten

  5. Aminozuren

  6. Probiotica

  7. Vetverbranders

  8. Planten- en kruidenextracten

Belangrijk

Voedingssupplementen kunnen een gezond en gevarieerd dieet niet vervangen. Ze dienen enkel als aanvulling gebruikt te worden naast een gezond en gevarieerd dieet.

 
De supplementen worden voornamelijk gebruikt voor het bevorderen van de algemene gezondheid, spiergroei, krachtstoename en gewichtsverlies. Supplementen zijn in allerlei vormen verkrijgbaar. Fitness- en voedingssupplementen zijn voornamelijk beschikbaar in tabletvorm, capsules en poedervorm.
De bestanddelen in deze voedingssupplementen zijn vaak van natuurlijke oorsprong waar bij de bestanddelen geïsoleerd zijn zodat er een hoge concentratie ontstaat.

Welke supplementen kunnen helpen bij spieropbouw?

Eén veelgestelde vraag voor vele is: “welke supplementen heb ik nodig?”. Wanneer we kijken naar supplementen die enkel en alleen bevorderend werken op je sportprestaties, hangt dit af van je doelen.

In principe kan je bijna alles uit je voeding halen, daarom is het belangrijk om de focus op een gezonde voeding en een gebalanceerd dieet te leggen. Aanvullen met supplement is vooral handig wanneer je een keer weinig tijd hebt of gewoon even geen zin om over je dagelijkse voedinginname na te denken.

1. Whey eiwitshakes en eiwitrepen

Voordat je de beslissing maakt of je wel of geen eiwitshakes gaat nemen zal je moeten berekenen hoeveel eiwitten je dagelijks binnenkrijgt en hoeveel je er daadwerkelijk nodig hebt voor een optimaal resultaat. Hoe je dit berekent kan je zien op onze pagina over voeding. De gemiddelde man die als voornaamste doel het opbouwen van spiermassa heeft, zal rond de 160 gram aan eiwitten per dag binnen moeten krijgen.

Voor een veganist, vegetariër of iemand die gewoon niet veel vlees eet, kan het lastig zijn het eiwitdoel te behalen. Voor deze groep is supplementeren in eiwitten een goede oplossing. Naast eiwitten krijg je ook belangrijke aminozuren binnen, genaamd: BCAA. Deze aminozuren zorgen voor sneller herstel van de spieren waardoor eiwitshakes een mooie aanvulling zijn binnen een sportdieet.

Eiwitshakes worden snel opgenomen door het menselijk lichaam, waardoor ze vaak gebruikt worden direct na het sporten of voor het slapen. Kwaliteitsverschillen zijn er jammer genoeg wel op de whey eiwitshake en eiwitpoeder markt. Verschillende merken hebben verschillende eiwitgehaltes in het eiwitpoeder waardoor de één effectiever is dan de ander. Ook op het gebied van prijs verschillen sommige poeders veel van elkaar.

De ouderwetse eiwitshake is het populairste supplement voor spiergroei, en dat is zeker niet zonder reden. Om te bepalen welke supplementen jij nodig hebt voor spieropbouw is het belangrijk om eerst een aantal dingen af te gaan bij jezelf. De basis ligt bij een gebalanceerd voedingspatroon. Wanneer je moeite hebt met het behalen van je dagelijkse eiwittendoel is het geen slecht idee om eiwitshakes en/of eiwitrepen toe te voegen aan je dieet. Deze supplementen zorgen ervoor dat je gemakkelijk en snel je eiwittendoel behaalt en je het opbouwen van spiermassa optimaliseert.

2. Creatine

Creatine wordt gezien als het supplement waarvan de werking wetenschappelijk het meeste ondersteunt wordt. Naast dat het een 100% bewezen werking heeft is het in verhouding met andere sportsupplementen erg goedkoop. Creatine is een stofje dat voornamelijk te vinden is in vlees en vis. Wanneer je alle voordel van creatine wilt ervaren zul je grote hoeveelheden vlees en vis binnen moeten krijgen.

Om die reden is creatine één van de populairste supplementen voor zowel krachtsporters, duursporters en bodybuilders. Creatine voorziet de spieren van energie tijdens intensieve inspanning. Het ondersteunt een scheikundig proces binnen het lichaam, waarin de spiercellen bij inspanning hun ATP-reserves aanvullen. 

3. BCAA en EAA aminozuren

BCAA’s (branded-chain amino acids) is een veel gebruikt supplement bij het opbouwen van spiermassa. Naast de BCAA aminozuren zijn er ook EAA aminozuren. We hebben de BCAA en EAA aminozuren vergeleken voor je!

Aminozuur supplementen zorgen ervoor dat de eiwitten binnen de spieren tijdens het sporten worden aangevuld. Om spiergroei te realiseren is het van belang dat de hoeveelheid eiwitten die het lichaam aanmaakt hoger is dan de eiwitten die worden afgebroken. Door dit te realiseren treedt het lichaam in een anabole toestand waardoor spiergroei kan plaatsvinden.

4. Pré workout

Vele Pré workouts bevatten tegenwoordig ook BCAA’s en creatine. Deze complete pré workouts kunnen dus zeker een handig supplement zijn bij het opbouwen van spiermassa. Koop je liever niet allerlei verschillende supplementen, maar heb je liever alles in één pot zitten? Dan raden we je aan een pré workout te vinden gecombineerd met BCAA en creatine. 

Een groot voordeel van pré workout, naast het binnenkrijgen van BCAA’s en creatine, is het hebben van extra energie en focus. De extra energie geeft je net dat beetje extra waardoor het voor bodybuilders makkelijker is bepaalde plateaus te doorbreken. Dit maakt pé workout een van de favoriete supplementen onder de ervaren bodybuidlers en krachttrainers.

Testosteron verhogende supplementen

Testosteron heeft een belangrijke rol bij het opbouwen van spiermassa en kracht. Het hormoon is verantwoordelijk voor het opbouwen van spiermassa. Het testosteron gehalte wordt vaak verhoogd en gemanipuleerd door middel van anabolen steroïden. Echter zijn er ook andere natuurlijke manieren om het testosterongehalte te verhogen die geen schade leveren aan de nieren.
De vijf wetenschappelijk bewezen testosteron verhogende supplementen die wij aanraden zijn alsvolgt:

1. Zink

Zink heeft een wetenschappelijk bewezen effect op testosteron levels. Dit is alleen van toeppassing wanneer iemand een dagelijks tekort heeft aan zink. Actieve sporters hebben sneller last van zink tekort omdat zij bovengemiddeld zweten. Het mineraal verlaat het lichaam via de zweetporiën.

Wanneer je het idee hebt dat je te weinig zink binnenkrijgt is het mogelijk hierin te supplementeren. Naast een bevorderend effect op je testosterongehalte heeft dit ook een positieve werking op je gezondheid. De aanbevolen dosering van een zink supplement voor een actieve sporter die veel zweet is 25 tot 30 mg per dag.

Het wordt aangeraden het supplement tijdens een maaltijd in te nemen.

2. Magnesium

Net als bij zink heeft magnesium alleen een bevorderend effect op het testosteron wanneer hier een tekort aan is. Bovengemiddeld zweten en stress zijn de grootste oorzaken van een magnesium tekort. Mocht je de extra hoeveelheid magnesium niet nodig hebben en neem je dit toch kan dit geen kwaad.

De aanbevolen dosering van een magnesium supplement is 200 tot 400 mg per dag. Het wordt aangeraden het supplement tijdens een maaltijd in te nemen.

3. Vitamine D3

Vitamine D3 heeft een wetenschappelijk bewezen testosteron verhogend effect. Er zijn onderzoeken gedaan waarbij proefpersonen met een langdurig tekort aan vitamine D3. De proefpersonen kregen vitamine D3 supplementen en dit ging gestaag met een verhoging in het testosteron niveau.
De aanbevolen dosering van vitamine D3 supplementen is 2000 tot 3000 IU per dag. Het wordt aangeraden het supplement tijdens een maaltijd in te nemen.

4. Creatine

Creatine heeft een bewezen effect op het verbeteren van fitnessprestaties. Creatine herstelt ATP-niveaus in de cellen en het bevordert het opbouwen van spiermassa en testosteron. De aanbevolen dosering van creatine is 5 gram creatine per dag.

Creatine kan verschillen in prijs en kwaliteit, om de keuze makkelijker te maken hebben wij creatinesupplementen van verschillende aanbieders met elkaar vergeleken. Vergelijk creatine voordat je het supplement aanschaft om zo de beste keuze te maken.

5. DHEA

DHEA is een stof dat van nature in het menselijk lichaam zit en zorgt voor de productie van de mannelijke en vrouwelijke hormonen (testosteron en oestrogenen). Om deze een boost te geven kan je supplementeren in DHEA.

Het product wordt voornamelijk aangeraden aan mannen die last hebben van leeftijdsgeralteerde testosteron tekorten. De aanbevolen dosering van DHEA is 25 tot 50 mg per dag, het liefst tijdens een maaltijd.

6. Turkesterone

Turkesterone, ook wel Ajuga Turkestanica Extract, behoort tot de groep van ecdysteroïden. Ecdysteroïden zijn van nature voorkomende steroïde hormonen van planten. Meerdere onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat ze effectief zijn bij het opbouwen van spiermassa en het verbeteren van sportprestaties. De ecdysteroïden komen van nature voor in voeding zoals quinoa, spinazie en yams. De hoeveelheid turkesterone in voeding is echter veel te lag om een effect te kunnen hebben.

Welke supplementen heb ik nodig en werken echt?

Met honderden verschillende soorten supplementen op de markt is dit iets wat vele zich tegenwoordig afvragen. Er zijn genoeg supplementen met een bewezen werking hebben, maar ook veel die dit niet hebben.
Vanuit InfoFitness hebben we een lijst opgesteld met supplementen die de hoogste meerwaarde bieden en een 100% wetenschappelijk bewezen werking hebben.

1. Proteïne supplementen (whey en caseïne)

Proteïne supplementen kunnen erg waardevol zijn wanneer je moeite hebt met het behalen van je eiwitdoel. De eiwitten in deze supplementen zijn (meestal) van goede kwaliteit en zijn daarom ideaal als toevoeging aan je dagelijkse dieet.

2. Creatine monohydraat

Creatine monohydraat is één van de meeste onderzochte supplementen. Het product is relatief goedkoop vergeleken met andere supplementen en heeft een bewezen werking waardoor het zeker thuis hoort in deze lijst.

3. Multivitaminen en mineralen

Multivitamine supplementen bevatten tal van vitamines en mineralen die naast het effect op je algehele gezondheid ook invloed op je sportprestaties en herstel hebben.

4. Omega 3 visolie

Omega 3-vetzuren hebben een verlagend effect op het lichaamsgewicht en een positief effect op spiergroei. Dit komt omdat omega 3-vetzuren een anabool effect hebben op de insuline.

Wanneer zijn fitness supplementen af te raden?

Hoewel supplementen vaak gunstig kunnen zijn, zijn er situaties waarin ze mogelijk niet worden aanbevolen. Het is belangrijk op te merken dat dit algemene richtlijnen zijn en dat het altijd verstandig is om een huisarts of specialist te raadplegen als je twijfels hebt over het gebruik van supplementen. Hier zijn enkele situaties waarin supplementen mogelijk niet worden aanbevolen:

Interacties met medicijnen

Sommige supplementen kunnen interageren met bepaalde medicijnen, waardoor de effectiviteit van het geneesmiddel kan worden beïnvloed of bijwerkingen kunnen optreden. Bijvoorbeeld, bepaalde kruidensupplementen kunnen de bloedstolling beïnvloeden en kunnen mogelijk interfereren met anticoagulantia (bloedverdunners) zoals warfarine. Het is essentieel om je arts te raadplegen als je medicijnen gebruikt voordat je een nieuw supplement toevoegt aan je routine.

Onderliggende medische aandoeningen

Sommige supplementen kunnen een negatieve invloed hebben op bepaalde medische aandoeningen. Bijvoorbeeld, mensen met nierproblemen moeten voorzichtig zijn met het nemen van supplementen die hoge doseringen van bepaalde vitaminen of mineralen bevatten, omdat dit schadelijk kan zijn voor de nieren. Mensen met bestaande gezondheidsproblemen, zoals leveraandoeningen, hartaandoeningen, schildklieraandoeningen of auto-immuunziekten, moeten ook voorzichtig zijn en medisch advies inwinnen voordat ze supplementen gebruiken.

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap en borstvoeding is het belangrijk om voorzichtig te zijn met supplementen. Sommige supplementen kunnen schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de foetus of de gezondheid van de moeder. Het is raadzaam om tijdens deze periodes specifiek advies in te winnen van een arts of verloskundige voordat je supplementen gebruikt.

Allergieën of intoleranties

Sommige supplementen kunnen ingrediënten bevatten waarvoor je allergisch bent of die intoleranties kunnen veroorzaken. Het is essentieel om de ingrediëntenlijst zorgvuldig te controleren en eventuele bekende allergieën te identificeren voordat je een supplement gebruikt.

Belangrijk

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze voorbeelden niet uitputtend zijn en dat individuele reacties en behoeften kunnen variëren. Het is altijd het beste om persoonlijk advies in te winnen bij een zorgverlener voordat je supplementen gebruikt, vooral als je twijfels hebt of specifieke gezondheidsproblemen hebt. Bij InfoFitness hechten we veel waarde aan het verstrekken van betrouwbare informatie, maar we raden ten zeerste aan om altijd professioneel medisch advies in te winnen voordat je beslissingen neemt met betrekking tot supplementen, vooral als je al gezondheidsproblemen hebt of

Veelgestelde vragen

Wat zijn supplementen?

Fitness supplementen worden ook wel sport supplementen of gewoon supplementen genoemd. In principe is deze groep hetzelfde als voedingssupplementen.

Welke supplementen moet ik nemen (voor spieropbouw)?

Alles kan uit voeding gehaald worden, daarom is het belangrijk om de focus op je voeding en dieet te leggen. Wanneer je weinig tijd hebt kunnen supplementen zoals: eiwitshakes en eiwitpoeder, creatine, aminozuren en pré workout nuttig zijn bij het opbouwen van spiermassa.

Welke voedingssupplementen heb je nodig en werken echt?

De meeste fitness supplementen hebben ieder zijn eigen voordelen. De supplementen waarvan het effect en de werking het sterkst wordt onderbouwt vanuit de wetenschap, zijn: whey supplementen, creatine, multivitaminen, mineralen en visolie.