Ashwagandha ervaringen en reviews van echte gebruikers

Ashwagandha is een kruid dat vooral bekend staat om zijn rustgevende effect en wordt vaak gebruikt om stress te verminderen.

We gaan dieper in op ervaringen met ashwagandha van echte gebruikers. Het is belangrijk om deze ervaringen te bekijken omdat ze je kunnen helpen bepalen of Ashwagandha ook iets voor jou is.

We delen verschillende perspectieven om een compleet beeld te geven van de effecten van dit supplement.

Adaptogeen uit Ayurveda

Ashwagandha, ook bekend als winterkers, Indiase ginseng of Withania somnifera, is een kruid afkomstig uit India waar het al duizenden jaren wordt gebruikt binnen de Ayurvedische geneeskunde.

Dit kruid staat bekend om zijn vermogen om het lichaam te helpen aanpassen aan stressvolle situaties. Maar wanneer noemen we een stof eigenlijk een adaptogeen?

Een adaptogeen moet aan drie criteria voldoen:

Deze eigenschappen maken adaptogenen zoals ashwagandha een interessante keuze voor mensen die op zoek zijn naar natuurlijke manieren om hun gezondheid te ondersteunen en helpen tijdens stressvolle periodes.
 • Het moet de weerstand van het lichaam tegen een breed scala aan stressfactoren verhogen, zonder specifiek op één orgaan of lichaamsdeel te werken.

 • Het moet helpen het lichaam in balans te brengen en ondersteunen bij het handhaven van die balans.

 • Het mag geen schadelijke effecten hebben op het lichaam.

Voordelen van Ashwagandha

Ashwagandha zorgt voor verschillende gezondheidsvoordelen die het een populair supplement maken bij verschillende gebruikersgroepen, waaronder sporters en mensen die worstelen met stress. Hieronder volgen enkele van de meest genoemde voordelen:


 • Verbetering van het energieniveau en fysieke prestaties: Sporters gebruiken ashwagandha vaak om hun energieniveau te verhogen. Studies suggereren dat het kruid kan helpen de VO2-max te verbeteren, een maatstaf voor de maximale hoeveelheid zuurstof die iemand tijdens inspanning kan gebruiken (1, 2, 3).

 • Ondersteuning bij stress en verlaging van cortisol: Regelmatig gebruik van ashwagandha kan helpen bij het verlagen van cortisol, het zogenaamde ‘stresshormoon’. Dit maakt het kruid een waardevol hulpmiddel voor mensen die te maken hebben met chronische stress (1, 4, 5)

 • Bevordering van slaapkwaliteit: Ashwagandha staat ook bekend om zijn slaapbevorderende eigenschappen. Het kan helpen de slaapkwaliteit te verbeteren, wat weer bijdraagt aan algehele gezondheid en welzijn (1, 6, 7)

 • Balans in hormoonniveaus en verbeterde seksuele functie: Zowel mannen als vrouwen kunnen baat hebben bij het reguleren van hormoonniveaus door het gebruik van ashwagandha. Dit heeft positieve effecten op de seksuele gezondheid en vruchtbaarheid (1, 8)

Ashwagandha ervaringen

Om een goed beeld te krijgen van de effectiviteit van Ashwagandha, hebben we gekeken naar ervaringen en reviews op WebMD, een platform bekend om zijn betrouwbare gezondheidsinformatie. Deze ervaringen zijn authentiek en geven een realistisch beeld van wat je kunt verwachten van dit supplement.

*Het zijn internationale, Engelstalige ashwagandha ervaringen die voor het leesgemak vertaalt zijn naar het Nederlands.

Ervaring 1

Ik begon dit te nemen voor twee dingen: slaap en angst. En het werkte voor mij voor allebei!

Image Caption

Annie

Leeftijd: 45-54

“Ik begon dit te nemen voor twee dingen: slaap en angst. En het werkte voor mij voor allebei! Ik gebruik Life Extension Optimized Ashwagandha, dat 10% withanolide bevat. Ik neem volgens de instructies, 1 2x/dag. Ik heb veel minder angst!! En ik was het grootste deel van de afgelopen acht jaar in gevecht of vlucht, waar ik aan werk.”       

Ervaring 2

Ik heb nog nooit bijwerkingen ondervonden en ben eigenlijk behoorlijk verbaasd over sommige recensies

Image Caption

L.K.

Leeftijd: 45-54

“Aanvankelijk nam ik dit ’s nachts naar behoefte om me te helpen slapen, het werkte heel goed om me slaperig te maken. Soms nam ik het aan om me te kalmeren na een bijzonder angstwekkend incident; dit werkte ook heel goed. Ik heb Prozac gebruikt, maar de werkzaamheid begon af te nemen, dus besloot ik de ashwaganda dagelijks te proberen. Dit was minder dan 2 weken geleden, dus het is te vroeg om daar iets over te zeggen. Ik heb nog nooit bijwerkingen ondervonden en ben eigenlijk behoorlijk verbaasd over sommige recensies. De dosering is slechts 460 mg indien nodig.”       

Ervaring 3

Dit positieve effect hield ongeveer 2 weken aan. Ik heb geprobeerd de doses te verhogen, maar het lijkt erop dat ik exponentieel moet blijven verhogen om het gewenste resultaat te bereiken.

Image Caption

Anoniem

Leeftijd: 19-24

“Ik probeer al ongeveer een jaar mentale problemen op te lossen. Nam ashwangandha en het was onmiddellijk effectief in het vergroten van de focus en het verminderen van angst. Dit positieve effect hield ongeveer 2 weken aan. Ik heb geprobeerd de doses te verhogen, maar het lijkt erop dat ik exponentieel moet blijven verhogen om het gewenste resultaat te bereiken. Toch denk ik dat dit een geweldig supplement is voor de algehele gezondheid. Ik ga Rhodiola proberen om angstproblemen op te lossen.”

Ervaring 4

Ik worstel met hoge angstgevoelens en woede. Vooral. tijdens PMS en ook slapeloosheid. Dit heeft mij enorm geholpen.

Image Caption

DG

Leeftijd: 25-34

“Op mijn derde fles (90 capsules van 450 mg) neem ik meestal tweemaal daags één na het ontbijt/lunch en één na het avondeten. 3 keer nemen wanneer dat nodig is. Ik worstel met hoge angstgevoelens en woede. Vooral. tijdens PMS en ook slapeloosheid. Dit heeft mij enorm geholpen. Controleerde mijn emoties, helderdere mentaliteit, meer gefocust, hielp om kalmer en beheerster te zijn wanneer ik geconfronteerd werd met triggerende situaties en de slaap was beter. Geen andere bijwerkingen opgemerkt in mijn ervaring (met een maximale dosis van 450 mg x 3 per dag).”

Ervaring 5

Ik gebruik het nu ongeveer 3 maanden en het heeft het meest verbazingwekkende effect gehad op de behandeling van mijn chronische angst en burn-out.

Image Caption

John Wayne

Leeftijd: 25-34

“Ik gebruik het nu ongeveer 3 maanden en het heeft het meest verbazingwekkende effect gehad op de behandeling van mijn chronische angst en burn-out. Ik ben begonnen met het innemen van 800 mg/dag en nu kan ik volstaan ​​met 400 mg/dag. Ik heb het aan iedereen die ik ken voorgesteld en ze zijn er allemaal lovend over, alsof het een soort wonderbehandeling is. Nou, voor mij wel! Ik weet niet zeker of ik het op de lange termijn moet gebruiken, ik heb er geen problemen mee gehad en ik ken iemand die het al meer dan een jaar gebruikt met dezelfde positieve resultaten. Het zou gewoon een geval van ‘er zijn geen goede langetermijnstudies naar de effecten ervan’ kunnen zijn.”

Ervaring 6

Dit kruidenmiddel is zo krachtig dat je je de volgende dag gloednieuw en met veel energie voelt en het kalmeert en ontspant het alsof een depressie mijn lichaam heeft verlaten

Image Caption

Anoniem

Leeftijd: 25-34

“Ik gebruik ashwagandha ’s avonds voordat ik naar bed ga gedurende twee dagen. Dit kruidenmiddel is zo krachtig dat je je de volgende dag gloednieuw en met veel energie voelt en het kalmeert en ontspant het alsof een depressie mijn lichaam heeft verlaten. In staat om me meer te concentreren. Ik neem er niet twee, maar één van 500 mg.”

Ervaring 7

Ik voel meer energie en de stressvermindering binnen enkele minuten. Ik gebruik het nog geen jaar. Het heeft echt geholpen!

Image Caption

Dez

Leeftijd: 55-64

“Ik werk in de geestelijke gezondheidszorg en er zijn tijden dat ik soms mentaal vermoeid ben, wat tot fysieke vermoeidheid leidt. Mijn arts adviseerde 500 mg samen met 500 mg van alfa-lipolzuur elke ochtend. Ik voel meer energie en de stressvermindering binnen enkele minuten. Ik gebruik het nog geen jaar. Het heeft echt geholpen!”

Ervaring 8

Het lijkt erop dat als ik dit gebruik, mijn gewrichtspijn veel minder is en de angst veel minder, en ik voel me over het algemeen beter.

Image Caption

Ash

Leeftijd: 45-54

“Dit heeft mij enorm geholpen na covid. Ik heb te maken gehad met post-covid-angst en covid-problemen op de lange termijn. Het lijkt erop dat als ik dit gebruik, mijn gewrichtspijn veel minder is en de angst veel minder, en ik voel me over het algemeen beter. Ik gebruik het nu ongeveer 2 jaar, meestal een gummy van 300 mg in de ochtend en tijdens de lunch. En dan een tablet voor het slapengaan (300 mg).”       

Ervaring 9

Ik zou adviseren om voorzichtig te zijn met dit soort dingen, omdat ik vermoed dat het mensen op verschillende manieren beïnvloedt. Het is niet voor iedereen.

Image Caption

Anoniem

“Op advies van een paar mensen begon ik ashwagandha aan te vullen om de dagelijkse angst en een somber humeur te verlichten. De eerste paar dagen werkte het prima, maar na ongeveer een week ervaarde ik emotionele afstomping, hersenmist en wilde stemmingswisselingen. Ik stopte tijdelijk en begon weer en dezelfde gevoelens kwamen terug. Ik zou adviseren om voorzichtig te zijn met dit soort dingen, omdat ik vermoed dat het mensen op verschillende manieren beïnvloedt. Het is niet voor iedereen.”       

Ervaring 10

Ik slaap als een pasgeboren baby, niet woelen en draaien... goede diepe slaap.. dat was de belangrijkste reden dat ik nog een potje bestelde.

Image Caption

Eddie

Leeftijd: 35-44

“Ik heb veel over Ashwagandha gehoord en kreeg te horen dat het mijn testosteron kon verhogen, want dat is wat ik zocht. Nou, ik ben niet zeker van de effectiviteit daarvan, maar ik weet wel dat dit kruid me helpt met mijn angst, stress en problemen. Ik slaap als een pasgeboren baby, niet woelen en draaien… Goede diepe slaap.. dat was de belangrijkste reden dat ik nog een potje bestelde en je beseft hoeveel het werkt als je geen potje meer hebt.”       

Ashwagandha ervaringen samengevat

De ervaringen die gebruikers delen over Ashwagandha zijn overwegend positief, vooral als het gaat om de effecten op stress, angst en slaapverbetering. Deze voordelen worden het vaakst genoemd en lijken een significante impact te hebben op het dagelijks leven van veel gebruikers.

Sommige gebruikers rapporteren daarentegen minder prettige ervaringen, zoals intense dromen en nachtmerries. Hoewel minder vaak voorkomend, melden sommige mensen ook bijwerkingen zoals hoofdpijn of misselijkheid, maar deze zijn relatief zeldzaam.

De reactie op Ashwagandha kan sterk variëren per individu, wat deels toegeschreven kan worden aan de kwaliteit van het supplement. Er zijn veel producten op de markt die van lage kwaliteit zijn en van twijfelachtige merken komen, wat de effectiviteit en veiligheid kan beïnvloeden.

Ashwagandha van KSM-66

Gezien de variabiliteit in reacties en de aanwezigheid van producten van lage kwaliteit op de markt, adviseren we om te kiezen voor een supplement dat gebruikmaakt van KSM-66®. Dit is het meest onderzochte Ashwagandha-extract ter wereld, met meer dan 22 klinische onderzoeken bij mensen die de effectiviteit en veiligheid ervan ondersteunen. Wil je het beste ashwagandha supplement kopen, dan is een supplement met het extract van KSM-66 absoluut aan te raden.

KSM-66® wordt gewonnen met een uniek proces dat de essentie van de oorspronkelijke plant behoudt, wat bijdraagt aan de hoogwaardige kwaliteit en betrouwbaarheid van het supplement.

De Ashwagandha KSM-66 van Vital Nutrition is een goede keuze voor personen die ashwagandha willen probereren.

Het supplement wordt geproduceerd in Nederland, getest door een onafhankelijk laboratorium op zware metalen en verontreiniging en maakt gebruik van het KSM-66® ashwagandha extract.

Referenties ▼

 1. Singh N, Bhalla M, de Jager P, Gilca M. An overview on ashwagandha: a Rasayana (rejuvenator) of Ayurveda. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2011;8(5 Suppl):208-13. doi: 10.4314/ajtcam.v8i5S.9. Epub 2011 Jul 3. PMID: 22754076; PMCID: PMC3252722. 
 2. Choudhary B, Shetty A, Langade DG. Efficacy of Ashwagandha (Withania somnifera Dunal) in improving cardiorespiratory endurance in healthy athletic adults. Ayu. 2015 Jan-Mar;36(1):63-8. doi: 10.4103/0974-8520.169002. PMID: 26730141; PMCID: PMC4687242.
 3. Sandhu JS, Shah B, Shenoy S, Chauhan S, Lavekar GS, Padhi MM. Effects of Withania somnifera (Ashwagandha) and Terminalia arjuna (Arjuna) on physical performance and cardiorespiratory endurance in healthy young adults. Int J Ayurveda Res. 2010 Jul;1(3):144-9. doi: 10.4103/0974-7788.72485. PMID: 21170205; PMCID: PMC2996571.
 4. Lopresti AL, Smith SJ, Malvi H, Kodgule R. An investigation into the stress-relieving and pharmacological actions of an ashwagandha (Withania somnifera) extract: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Medicine (Baltimore). 2019 Sep;98(37):e17186. doi: 10.1097/MD.0000000000017186. PMID: 31517876; PMCID: PMC6750292.
 5. Chandrasekhar K, Kapoor J, Anishetty S. A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian J Psychol Med. 2012 Jul;34(3):255-62. doi: 10.4103/0253-7176.106022. PMID: 23439798; PMCID: PMC3573577.
 6. Langade D, Kanchi S, Salve J, Debnath K, Ambegaokar D. Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera) Root Extract in Insomnia and Anxiety: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Study. Cureus. 2019 Sep 28;11(9):e5797. doi: 10.7759/cureus.5797. PMID: 31728244; PMCID: PMC6827862.
 7. Cheah KL, Norhayati MN, Husniati Yaacob L, Abdul Rahman R. Effect of Ashwagandha (Withania somnifera) extract on sleep: A systematic review and meta-analysis. PLoS One. 2021 Sep 24;16(9):e0257843. doi: 10.1371/journal.pone.0257843. PMID: 34559859; PMCID: PMC8462692.
 8. Bonilla DA, Moreno Y, Gho C, Petro JL, Odriozola-Martínez A, Kreider RB. Effects of Ashwagandha (Withania somnifera) on Physical Performance: Systematic Review and Bayesian Meta-Analysis. J Funct Morphol Kinesiol. 2021 Feb 11;6(1):20. doi: 10.3390/jfmk6010020. PMID: 33670194; PMCID: PMC8006238.

InfoFitness gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, zoals peer-reviewed onderzoeken, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. In ons redactioneel proces vind je meer informatie over het controleproces en hoe de redactie van InfoFitness de inhoud nauwkeurig en betrouwbaar houdt.

Felix van Aken

Geschreven door


Felix van Aken, MSc


   Twitter X icon


Felix is een voedingsdeskundige met een bachelor in Health & Nutrition en een master in Health Sciences. Felix gebruikt zijn sterke achtergrond in voedingswetenschappen en voedingsadvies als redacteur en freelance schrijver. Als redacteur is het zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten zien dat een gezonde levensstijl niet ingewikkeld hoeft te zijn.