De effecten van creatine op de hersenen en tegen depressie

Ben je aan het kijken naar creatine? Deze lichaamseigen stof wordt veelal door het eigen lichaam gemaakt, waarbij de lever een grote rol speelt. De aminozuren arginine en glycerine zorgen hiervoor. Creatine is vanaf dat moment veel aanwezig in het spierweefsel en het brein, omdat hier de energiebehoefte het hoogste is. Maar welk effect heeft dit dan eigenlijk op de hersenen? En kun je hiermee eventueel ook een depressie tegengaan? Na het lezen van onderstaande informatie weet je precies wat de stof voor jouw mentale gezondheid kan betekenen.

Meer energie dankzij creatine

Creatine is nodig om het lichaam van energie te voorzien. De stof fungeert als een reserve voor fosfaatgroepen. Deze fosfaatgroepen zorgen ervoor om de Adenosine di fosfaat (energiearm) om te zetten in Adenosine tri fosfaat (energierijk). Doordat deze energie beschikbaar komt in het lichaam, kan er nieuwe energie komen om bepaalde handelingen uit te voeren. Daarom zullen ook sporters hierbij gebaat zijn. Echter gaat het niet alleen om energie die nodig is voor trainingen. Zo zal bijvoorbeeld ook de vermoeidheid verminderen. Deze vermoeidheid wordt als signaal door jouw hersenen gegeven aan de rest van het lichaam. Meer creatine betekent daarom ook dat je je minder moe voelt.

De voordelen voor jouw hersenen

Het gebruik van creatine kan mogelijk verschillende voordelen bieden voor je mentale gezondheid (1). Zo wordt gezegd dat je dankzij deze nieuwe energie bijvoorbeeld een beter geheugen krijgt. Je kunt je beter concentreren op bepaalde werkzaamheden en weet ook beter waar je mee bezig bent. Doordat jouw geheugen beter werkt, ga je merken dat er ook minder stress op jouw pad komt. Daarbij kun je zelfs bij stress of een slaaptekort een betere concentratie hebben en zelfs een verbeterde mentale prestatie leveren. Jouw hersenen zullen namelijk minder vermoeid zijn, waardoor de concentratie weer zorgt voor het betere geheugen. Het is daarom een wisselwerking tussen verschillende factoren.

Andere beschermende functies in de hersenen

Creatine kan echter meer dan alleen een beter geheugen geven en jouw concentratie verbeteren. Zo zijn er enkele beschermende functies waar je van op de hoogte moet zijn. Denk daarbij aan het in balans houden van de zuurgraad en de werking als antioxidant tegen vrije radicalen. Tegelijkertijd zal het een goede ondersteuning zijn van de functie van ‘energiefabriek’ in jouw cellen en kan het een werking hebben tegen het opbouwen van bepaalde gifstoffen die in jouw hersenen terechtkomen. Tegelijkertijd zal de doorbloeding van de hersenen verbeteren, doordat de bloedvaten verwijderd worden. Jouw hersenen gaan hierdoor beter werken en jij merkt er direct verschil in.

Creatine voor het tegengaan van een depressie

Een depressie is lastig, omdat dit ongemerkt binnensluipt en je het vaak pas doorkrijgt als het al te laat is. Echter hangt een depressie vaak samen met verschillende functionaliteiten van jouw lichaam en de activiteiten die je dagelijks onderneemt. Een groot slaaptekort zorgt er bijvoorbeeld voor dat je steeds vermoeider raakt, waardoor je een neerslachtig humeur kunt krijgen. Je wordt hierbij ook prikkelbaarder. Tegelijkertijd zijn er ook andere lichamelijke klachten die tot een depressie kunnen leiden. Creatine zorgt er echter voor dat je meer energie krijgt, slaapproblemen kunnen langzaam verminderen en de onmisbare zuren, vitaminen en mineralen weer opgebouwd worden in het lichaam. De stemmingsstoornissen kunnen mogelijk verbeteren (2).

Hier moet je rekening mee houden

Hoewel de voordelen van creatine vaak onderzocht zijn, gaat het hierbij vooral om het fysieke gedeelte van de effecten. De mentale effecten zijn nog minder duidelijk. Wel is aangetoond dat de mentale voordelen voornamelijk voor komen bij mensen die een lagere hoeveelheid aan creatine in het lichaam hebben zitten. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe het met jouw creatinegehalte gesteld is voordat je hier veranderingen in aan kunt brengen. Met een kort onderzoek is duidelijk waar jij staat en welke verandering er nodig is om een groot voordeel te behalen aan de toevoeging van de stof in jouw lichaam en het niveau ervan omhoog te brengen.

Conclusie creatine en jouw hersenen en depressie

Heeft creatine effecten op hersenen en depressie? Het is aangetoond dat een goed creatinegehalte mogelijk kan bijdragen aan een verbeterde functioneren van de hersenen. Doordat de contentratie en zuurgraad in balans gehouden wordt, zul je meer energie overhouden. Daarbij kun je dankzij een verbeterde doorbloeding mogelijk beter slapen. Hoewel het vooral bij mensen met een lager creatinegehalte is aangetoond, kun je met behulp van goede creatine supplementen zorgen dat het creatinegehalte weer op een goed niveau is.

Supplementen die wij aanraden

Referenties ▼

  1. Roschel, H., Gualano, B., Ostojic, S. M., & Rawson, E. S. (2021). Creatine Supplementation and Brain Health. Nutrients, 13(2), 586. https://doi.org/10.3390/nu13020586 
  2. Kious, B. M., Kondo, D. G., & Renshaw, P. F. (2019). Creatine for the Treatment of Depression. Biomolecules, 9(9), 406. https://doi.org/10.3390/biom9090406 

InfoFitness gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, zoals peer-reviewed onderzoeken, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. In ons redactioneel proces vind je meer informatie over het controleproces en hoe de redactie van InfoFitness de inhoud nauwkeurig en betrouwbaar houdt.

Felix van Aken

Geschreven door


Felix van Aken, MSc


   Twitter X icon


Felix is een voedingsdeskundige met een bachelor in Health & Nutrition en een master in Health Sciences. Felix gebruikt zijn sterke achtergrond in voedingswetenschappen en voedingsadvies als redacteur en freelance schrijver. Als redacteur is het zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten zien dat een gezonde levensstijl niet ingewikkeld hoeft te zijn.