Kurkuma capsules ervaringen van echte gebruikers

Je hebt vast wel eens van kurkuma capsules gehoord. Dit krachtige specerij staat bekend om zijn helende eigenschappen en wordt al eeuwen in de traditionele Indiase geneeskunde gebruikt.

Maar wat zeggen de gebruikers er zelf over? In dit artikel bekijken we de ervaringen met kurkuma capsules, de wetenschappelijke onderbouwing van hun voordelen en hun opneembaarheid.

Kurkuma capsules of poeder?

Kurkuma is een felgekleurde specerij die vaak in curry’s gebruikt wordt. De belangrijkste werkzame stof in kurkuma is curcumine, dat bekendstaat om zijn ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen.

De opname van curcumine door ons lichaam is echter beperkt. Daarom zijn kurkuma capsules vaak een betere keuze.

De beste kurkuma capsules bevatten een sterk extract van curcumine en zijn soms verrijkt met andere stoffen zoals piperine (zwarte peper). Dit helpt om de opneembaarheid van curcumine te verhogen.

Voordelen van capsules:
 • Gestandaardiseerde dosering: Elke capsule bevat een exacte hoeveelheid curcumine.

 • Verbeterde opneembaarheid: Vaak toegevoegde stoffen verhogen de opname van curcumine.

 • Gebruiksgemak: Capsules zijn eenvoudig in te nemen en makkelijk mee te nemen.

Voordelen van kurkuma capsules

Kurkuma capsules zijn voornamelijk populair vanwege onderzoeken die de veelbelovonde resultaten tonen als het gaat om de gezondheidsvoodelen, zoals:


 • Ondersteuning voor hart en bloedvaten: Kurkuma helpt bij het behouden van een gezond cardiovasculair systeem. Studies tonen aan dat curcumine kan helpen de bloedvaten gezond te houden, wat essentieel is voor een goede bloedcirculatie en hartgezondheid (1).

 • Verlichting bij gewrichtspijn: Regelmatig gebruik van kurkuma kan bijdragen aan soepelere gewrichten en verlichting bieden bij ontstekingsgerelateerde gewrichtspijn. Dit maakt het een populair supplement onder ouderen en sporters die hun gewrichtsgezondheid willen optimaliseren (2).

 • Ondersteuning van de luchtwegen: Curcumine heeft eigenschappen die de luchtwegen kunnen ondersteunen, ideaal voor mensen die regelmatig last hebben van luchtwegklachten (3).

 • Bevordering van de spijsvertering: Kurkuma stimuleert de spijsvertering en kan helpen bij het verminderen van spijsverteringsproblemen zoals opgeblazenheid en gasvorming. Het bevordert een gezonde darmflora en draagt bij aan een efficiëntere voedselverwerking (4).

 • Cognitieve functies en geheugenondersteuning: Er is groeiend bewijs dat curcumine cognitieve achteruitgang kan helpen vertragen en de hersenfunctie kan ondersteunen, wat het geheugen en de algehele cognitieve capaciteiten ten goede komt (5).

10 ervaringen met kurkuma capsules

Om een duidelijk inzicht te verkrijgen in hoe effectief kurkuma capsules zijn, hebben we gebruikerservaringen en beoordelingen verzameld van WebMD, een platform dat bekendstaat om zijn betrouwbare informatie over gezondheid. Deze authentieke ervaringen geven een realistisch beeld op de verwachte resultaten van dit supplement.

Ervaring 1

Tot mijn verbazing was de pijn in mijn schouders en rechterbeen na één dag volledig verdwenen.

Image Caption

Anoniem

Leeftijd: 55-64

“Ik heb lichte artrose in mijn schouders en rechterknie. Ik ben begonnen met het gebruik van kurkuma met curcumine capsules en besloot het twee weken te proberen. Tot mijn verbazing was de pijn in mijn schouders en rechterbeen na één dag volledig verdwenen. Verbazingwekkend genoeg voelden zelfs mijn tanden beter aan, wat ik helemaal niet had verwacht. Wat eerst pijn was, is nu na drie maanden gebruik van de capsules slechts een beetje stijfheid.”       

Ervaring 2

Binnen een week nadat ik het tweemaal daags nam, was de pijn afgenomen tot ongeveer 80% van wat het bijna een jaar lang was geweest.

Image Caption

Anoniem

Leeftijd: 55-64

“Ik gebruik kurkuma voor artritispijn in mijn linkerheup en beide knieën. Binnen een week nadat ik het tweemaal daags nam, was de pijn afgenomen tot ongeveer 80% van wat het bijna een jaar lang was geweest. Na 2 maanden gebruik is de pijn volledig verdwenen. Verbazingwekkend, want veel dagen was de pijn zo invaliderend dat ik niet meer dan een paar stratenblokken kon lopen. Dit voor iemand die de afgelopen 35 jaar elke dag minstens 8 kilometer heeft gelopen, dus niet kunnen lopen was voor mij een ramp.”       

Ervaring 3

Daarna ben ik overgestapt op een supplement met curcumine en zwarte peper. Dat werkte ook erg goed.

Image Caption

A S Hamidi

Leeftijd: 55-65

“Ik had last van rusteloze benen. Eerst probeerde ik mirapexe en dat werkte meteen, maar ik droomde veel en sliep niet goed. Daarna ben ik overgestapt op een supplement met curcumine en zwarte peper. Dat werkte ook erg goed.”

Ervaring 4

De resultaten voor mij zijn verbazingwekkend! Ik ben vrijwel pijnvrij. Ik weet niet of het een placebo-effect is of niet. Als ik stop met het innemen, komt de pijn binnen een week terug.

Image Caption

Jenn

Leeftijd: 45-54

“Ik ben begonnen met het nemen van dit supplement omdat ik zoveel pijn had dat ik soms nauwelijks kon lopen. Ik weet niet zeker of het artritis, fibromyalgie of iets anders is. De resultaten voor mij zijn verbazingwekkend! Ik ben vrijwel pijnvrij. Ik weet niet of het een placebo-effect is of niet. Als ik stop met het innemen, komt de pijn binnen een week terug. Ik neem 1 capsule per dag. Op mijn verpakking staan de volgende hoeveelheden per 2 capsules: Biologische kurkuma wortel 1.100 mg, biologische kurkuma wortel extract (95% curcuminoïden) 250 mg, gember wortel 140 mg, extract van zwarte peper vrucht 10 mg.”

Ervaring 5

Ik las dat kurkuma hielp, wat ook zo was. Maar ik heb een slechte galblaas en de kurkuma veroorzaakte een zeurende pijn in mijn maagstreek.

Image Caption

Ras

Leeftijd: 45-55

“Ik heb kurkuma curcumine met bioperine gekocht voor mijn knieën omdat ze altijd pijnlijk waren. Ik las dat kurkuma hielp, wat ook zo was. Maar ik heb een slechte galblaas en de kurkuma veroorzaakte een zeurende pijn in mijn maagstreek. In sommige studies wordt beweerd dat het helpt bij symptomen van de galblaas, terwijl andere zeggen dat het de blaas doet samentrekken wat pijn kan veroorzaken. De pijn was niet intens, maar het was wel aanwezig. Ook begon ik een multivitamine te nemen die kurkuma bevatte, en dat gaf mij dezelfde pijn.”

Ervaring 6

Ik ben kurkuma met bioperine gaan gebruiken en de pijn begon geleidelijk te verdwijnen. Na ongeveer 3 maanden kon ik weer gemakkelijk de trappen op en af rennen.

Image Caption

RMD

Leeftijd: 65-74

“Ik maak huizen schoon en als senior (65 jaar) begon ik steeds meer pijn in mijn knieën te krijgen bij het op- en aflopen van trappen, vooral naar beneden. Ik ben kurkuma met bioperine gaan gebruiken en de pijn begon geleidelijk te verdwijnen. Na ongeveer 3 maanden kon ik weer gemakkelijk de trappen op en af rennen. Af en toe ervaar ik nog wat lichte ongemakken (geen pijn) bij het afdalen van trappen, vooral als ik snel beweeg en mijn volle gewicht op mijn been zet. Ik neem nog steeds dagelijks kurkuma. Elke paar maanden stop ik voor 1-2 weken.”

Ervaring 7

et hielp zeker goed tegen de zwelling en pijn in mijn gewrichten. Maar ik ben gesteld op mijn tanden. Sinds ik gestopt ben met het innemen, bloedt mijn tandvlees niet meer.

Image Caption

Pat Davis

Leeftijd: 75+

“Het probleem dat ik had was met het bloedverdunnende effect. Mijn tandvlees begon te bloeden en ik kreeg heel makkelijk blauwe plekken. Ik nam de aanbevolen dosis van 2.000 mg per dag. Was dat te veel? Het hielp zeker goed tegen de zwelling en pijn in mijn gewrichten. Maar ik ben gesteld op mijn tanden. Sinds ik gestopt ben met het innemen, bloedt mijn tandvlees niet meer.”

Ervaring 8

Ik neem nu een week lang twee keer per dag kurkuma en ik merk al een enorm verschil! Geen pijn meer en mijn beweeglijkheid is terug. Wat een zegen, die kurkuma!

Image Caption

Anoniem

Leeftijd: 35-44

“Ik heb al jaren last van artritis in mijn onderrug en bilgebied. Vorig jaar werd bij mij het piriformissyndroom vastgesteld en ik heb de afgelopen vier jaar pijnlijke ruginjecties gehad die nooit volledig hielpen tegen de pijn of mijn mobiliteit verbeterden. Ik neem nu een week lang twee keer per dag kurkuma en ik merk al een enorm verschil! Geen pijn meer en mijn beweeglijkheid is terug. Wat een zegen, die kurkuma! Ik heb zelfs mijn moeder over mijn succes met kurkuma verteld en nu is zij ook geïnteresseerd om het te proberen voor haar artritis in haar hand.”       

Ervaring 9

k ben begonnen met het innemen van kurkuma en na 2 maanden zijn mijn krampen gedaald naar een 1 op de schaal van 10 en duren ze nu slechts 2 tot 3 dagen per maand.

Image Caption

Sammie

Leeftijd: 24-34

“Ik heb een koperspiraaltje en daardoor zijn mijn menstruatiekrampen een 10 op een schaal van 10. Ze duren elke maand 4 tot 10 dagen. Het is vreselijk. Ik ben begonnen met het innemen van kurkuma en na 2 maanden zijn mijn krampen gedaald naar een 1 op de schaal van 10 en duren ze nu slechts 2 tot 3 dagen per maand. Het is ongelooflijk! Ik ben tegelijkertijd ook begonnen met het nemen van visolie, dus ik weet niet of het door beide komt of alleen door de kurkuma. Ik heb me al lange tijd niet zo goed gevoeld!”       

Ervaring 10

Binnen twee weken nadat ik begon met een dagelijkse combinatie van saffraan en kurkuma, werden mijn stemmingswisselingen kleiner en beheersbaarder.

Image Caption

Anoniem

Leeftijd: 25-34

“Ik zit in een van de zwaarste depressieve periodes die ik heb meegemaakt in de 22 jaar dat ik aan depressie lijd. Ik was nauwelijks in staat om door te gaan en stond op een wachtlijst om een therapeut te zien. Ik ben gaan zoeken naar behandelingen die ik direct kon toepassen. Binnen twee weken nadat ik begon met een dagelijkse combinatie van saffraan en kurkuma, werden mijn stemmingswisselingen kleiner en beheersbaarder. Ik heb nog steeds moeilijke dagen, maar de verlammende hopeloosheid die ik eerder ervoer is niet meer aanwezig. Ik ben nu vijf weken bezig met het nemen van deze combinatie en heb geen intentie om te stoppen. Het leven heeft in jaren niet zo beheersbaar gevoeld!”       

Kurkuma capsules ervaringen samengevat

De ervaringen die gebruikers delen over kurkuma capsules zijn overwegend positief, vooral als het gaat om de effecten op gewrichtspijn, artritis en algemene ontstekingsgerelateerde klachten. Deze voordelen worden het vaakst genoemd en lijken een significante impact te hebben op het dagelijks leven van veel gebruikers.

Sommige gebruikers rapporteren echter minder prettige ervaringen, zoals maagpijn of interacties met andere medische aandoeningen zoals problemen met de galblaas. Hoewel minder vaak voorkomend, melden sommige mensen ook bijwerkingen zoals bloedverdunning die leidt tot makkelijker bloeden of blauwe plekken, maar deze zijn relatief zeldzaam.

De reactie op kurkuma kan sterk variëren per individu, wat deels toegeschreven kan worden aan persoonlijke gezondheidsverschillen en de kwaliteit van het supplement. Er zijn veel producten op de markt die van verschillende kwaliteiten zijn, wat de effectiviteit en veiligheid kan beïnvloeden.

Kurkuma C3 & Fenegriek

Om de beste resultaten te behalen met kurkuma supplementen, is het aan te raden om te kiezen voor een product dat gebruikmaakt van het Curcumin C3-Complex®. Dit complex, versterkt door Bioperine® en FenuFibers®, zorgt voor een tot 276 keer betere opname dan standaard kurkuma, wat de effectiviteit aanzienlijk verhoogt.

Het Curcumin C3-Complex® is niet alleen uitgebreid getest in klinische studies, maar is ook specifiek ontworpen om de biologische beschikbaarheid van curcumine te maximaliseren.

Door te kiezen voor een supplement dat is geproduceerd in Nederland en uitgebreid is getest door onafhankelijke laboratoria, ben je verzekerd van een hoge kwaliteitsstandaard en betrouwbaarheid.

De Kurkuma C3 & Fenegriek van het Nederlandse merk Vital Nutrition is een supplement dat wij aanraden. Het maakt gebruikt van het C3-Complex® en is aangevuld met bioperine en fenegriek voor een optimale opname. Daarnaast worden de producten in Nederland geproduceerd en getest door een onafhankelijk laboratorium op zware metalen en verontreiniging.

Referenties ▼

 1. Hajleh, M. N. A., & Al-Dujaili, E. A. S. (2023). Effects of Turmeric Concentrate on Cardiovascular Risk Factors and Exercise-Induced Oxidative Stress in Healthy Volunteers; an Exploratory Study. Advanced pharmaceutical bulletin, 13(3), 601–610. https://doi.org/10.34172/apb.2023.052
 2. Paultre, K., Cade, W., Hernandez, D., Reynolds, J., Greif, D., & Best, T. M. (2021). Therapeutic effects of turmeric or curcumin extract on pain and function for individuals with knee osteoarthritis: a systematic review. BMJ open sport & exercise medicine, 7(1), e000935. https://doi.org/10.1136/bmjsem-2020-000935
 3. Memarzia, A., Saadat, S., Behrouz, S., & Boskabady, M. H. (2022). Curcuma longa and curcumin affect respiratory and allergic disorders, experimental and clinical evidence: A comprehensive and updated review. BioFactors (Oxford, England), 48(3), 521–551. https://doi.org/10.1002/biof.1818
 4. Scazzocchio, B., Minghetti, L., & D’Archivio, M. (2020). Interaction between Gut Microbiota and Curcumin: A New Key of Understanding for the Health Effects of Curcumin. Nutrients, 12(9), 2499. https://doi.org/10.3390/nu12092499

InfoFitness gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, zoals peer-reviewed onderzoeken, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. In ons redactioneel proces vind je meer informatie over het controleproces en hoe de redactie van InfoFitness de inhoud nauwkeurig en betrouwbaar houdt.

Felix van Aken

Geschreven door


Felix van Aken, MSc


   Twitter X icon


Felix is een voedingsdeskundige met een bachelor in Health & Nutrition en een master in Health Sciences. Felix gebruikt zijn sterke achtergrond in voedingswetenschappen en voedingsadvies als redacteur en freelance schrijver. Als redacteur is het zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten zien dat een gezonde levensstijl niet ingewikkeld hoeft te zijn.