Calorieën tellen – hoe en waarom?

Hoeveel calorieën kan ik per dag nemen om af te vallen? Dit is een vraag die we vaak gesteld krijgen. Eigenlijk is afvallen heel simpel. Zorg dat je er achter komt wat jouw dagelijkse neutrale energiebalans is en blijf hier onder. Je neutrale energiebalans is het aantal calorieën dat jij dagelijks of wekelijks binnen kan krijgen zonder dat je gewicht aankomt of afvalt.

Bijvoorbeeld: blijf jij met 2000 calorieën per dag op hetzelfde gewicht? Wanneer je dan gemiddeld 1700 calorieën per dag gaat eten, zal je gegarandeerd afvallen. Weet je nog niet wat jouw neutrale caloriebehoefte is? Bereken deze dan met behulp van een caloriebehoefte tool.

Opbouw calorieën

Weten hoeveel je calorieën je dagelijks kan hebben is de eerste stap. Wel is het belangrijk te weten uit welke macronutriënten calorieën zijn opgebouwd en wat hier de beste verdeling in is. Een x aantal calorieën per dag kan er voor zorgen dat je gewicht verliest, maar hoeft niet automatisch te betekenen dat je ook gezond eet.

We gebruiken dezelfde neutrale energiebalans van 2000  calorieën als voorbeeld. Wanneer deze persoon 1700 calorieën binnen krijgt aan verzadigd vetten zal hij of zij toch gewicht verliezen. Echter zal dit dieet een aanslag zijn op je cholesterol.
  1. Koolhydraten

  2. Eiwitten

  3. Vetten

Waarom calorieën tellen?

Meten is weten, heel simpel. Wil jij gewicht verliezen of spiermassa aankomen? Dan zal je dit alleen kunnen realiseren door een x aantal calorieën binnen te krijgen. Om dit zo effectief mogelijk te doen is het tellen van je calorieën de beste optie.

Wat zijn de voordelen van calorieën tellen?

Wanneer je dagelijks bijhoudt wat je eet krijg je ontzettend goede inzichten binnen je eetpatroon. Wie weet eet jij eigenlijk veel te veel, of juist heel ongezond. Het kan ook zijn dat er bepaalde vitamines en mineralen zijn die je niet of weinig binnenkrijgt.

Door je calorieën te tellen met een handige app zijn dit dingen die allemaal inzichtelijk gemaakt worden. Op basis van deze inzichten kan je vaak ook beter bepalen in welke voedingssupplementen je wel of niet hoeft te supplementeren.

Het aantal calorieën van voedingsmiddelen beter kunnen inschatten. Neem je In de ochtend of als lunch wel eens twee roomboter croissantjes van de Albert Heijn? Dit kan wel oplopen tot meer dan 700 calorieën. Met een caloriebehoefte van 2000 per dag heb je zo in één keer een derde van jouw dag ingevuld.

Het meten van je calorieën werkt voor vele als een stok achter de deur. Als je ’s avonds laat zin hebt in een snack, alleen je hebt jouw dagelijkse calorieën al binnen, sla je deze snack waarschijnlijk iets sneller over.

Welke app is het beste?

Onze nummer 1 is de populaire fitness app MyFitnessPal. Het is een gratis app met een gigantische community erachter. Vrijwel alle producten die jij in de supermarkt koopt zijn door gebruikers opgeslagen en kan je via een simpele scan van de barcode meenemen in je tracking.

Verder kun je jouw doelen toevoegen, gewicht bijhouden en maaltijden opslaan. Ook kun je binnen de app je vrienden toevoegen om te zien wat zij dagelijks eten.

InfoFitness gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, zoals peer-reviewed onderzoeken, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. In ons redactioneel proces vind je meer informatie over het controleproces en hoe de redactie van InfoFitness de inhoud nauwkeurig en betrouwbaar houdt.

Felix van Aken

Geschreven door


Felix van Aken, MSc


   Twitter X icon


Felix is een voedingsdeskundige met een bachelor in Health & Nutrition en een master in Health Sciences. Felix gebruikt zijn sterke achtergrond in voedingswetenschappen en voedingsadvies als redacteur en freelance schrijver. Als redacteur is het zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten zien dat een gezonde levensstijl niet ingewikkeld hoeft te zijn.