10 tips om op een natuurlijke manier je testosteron te verhogen

Is je testosteron verhogen de oplossing? Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon. Vaak wordt dit hormoon genoemd als oorzaak van diverse kwaaltjes en ongemakken. Als je bijvoorbeeld een lagere geslachtsdrift hebt, last krijgt van een bierbuikje of je spierkracht neemt af, dan wordt geregeld testosteron als oorzaak genoemd. Alhoewel het vaak niet de directe oorzaak is, kan tegelijkertijd niet ontkend worden dat je testosteronspiegel wel een factor is. Het kan daarom zeker de moeite lonen om je testosteron te verhogen. Hieronder geven we je 10 tips aan de hand waarvan je jouw testosteron kunt verhogen.

Tip 1: meer seks

Bij deze bieden we je meteen een tip die veel mannen zal aanspraken: doe het vaker. Of het nu gaat om seks of masturbatie, uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het de testosteron productie ten goede komt door meer seks te hebben of te denken aan seks (1). Testosteron wordt geproduceerd in de teelballen. Hou je jouw teelballen actief, dan zal dat ook leiden tot een hogere productie van testosteron. Just do it!

Tip 2: een goede nachtrust

We hebben allemaal wel eens een nachtje waarin we wat minder goed slapen dan normaal. Of we hebben het laat gemaakt en komen daardoor wat slaap tekort. Helaas hebben ook veel Nederlandse mannen last van langdurige slaapproblemen. Dat heeft diverse negatieve effecten, maar één van de zaken waar het ook een negatief effect op heeft is de productie van je testosteron. De piek van de productie van testosteron ligt rond 5 uur ’s ochtends. Een goede nachtrust is essentieel voor een optimale productie.

Tip 3: een goed ontbijt

Een goede nachtrust is dus belangrijk, maar hetzelfde geldt voor een goed begin van je dag. Het ontbijt wordt niet voor niets bestempeld als de belangrijkste maaltijd van de dag. Dit is het fundament waar je de rest van jouw dag op bouwt. Maar wist je dat slecht ontbijten ook een negatief effect kan hebben op je testosteron productie? Dit vergroot immers de kans op tussendoor snaaien, een hoger BMI en dus minder testosteron. Je kunt je testosteron verhogen door beter te ontbijten.

Tip 4: gebruik effectieve supplementen

Nog een manier om je testosteron te verhogen is door een natuurlijke testosteron booster toe te voegen aan je routine. Hierbij gaat het om een supplement. Dit supplement is voorzien van natuurlijke ingrediënten die de product van testosteron binnen je lichaam een boost geven. Dit alles gebeurt op natuurlijke wijze, wat een stuk gezonder voor je is.

Tip 5: eet geen drop

Op het gebied van dieet valt er veel te winnen als je de productie van jouw testosteron wilt verhogen. We beschreven hierboven al de noodzaak van een goed ontbijt en ook de toevoeging van een testosteron booster supplement aan je dieet kan van toegevoegde waarde zijn. Iets wat je zeker niet moet toevoegen aan je dieet is het eten van dropjes. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat dropjes een negatief effect hebben op de productie van je testosteron (2). Hoe lekker ze ook zijn, laat ze staan.

Tip 6: verminder je alcoholconsumptie

Vaak wordt gedacht dat echte mannen veel drinken. Stoere Vikingen die hele pullen bier drinken of geraffineerde moderne mannen die een whiskey verorberen: het drinken van alcohol hoort volgens velen bij het man zijn. Maar wist je dat te veel alcohol een negatief effect kan hebben op de productie van testosteron? Drink je dagelijks drie glazen alcohol, dan kan dit de aanmaak van testosteron flink verstoren. Het verminderen van de alcoholconsumptie is dan ook een goede manier om je testosteron te verhogen.

Tip 7: voeg broccoli toe aan je dieet

Hierboven hebben we je al enkele tips gegeven over je dieet, wat je wel en niet moet doen. Nog een uitstekende toevoeging aan je dieet is broccoli. Wellicht vind je het niet zo lekker, maar toch is het een aanrader om dit geregeld te eten. Sowieso is goede voeding van belang, maar wat broccoli zo bijzonder maakt zijn de stoffen die hierin te vinden zijn. Specifiek gaat het hierbij om diindolymethane (DIM). Dit stofje is naast broccoli ook te vinden in bloemkool en in spruitjes. Dit stofje draagt op een natuurlijke wijze beide aan de verhoging van je testosteron productie.

Tip 8: extra vitamine B

Nog een waardevolle toevoeging aan je dieet is vitamine B. Het is goed mogelijk dat je al genoeg vitamine B tot je neemt. Deze vitamine is namelijk te vinden in onder meer vleesproducten, volkoren producten, aardappelen, groente, vis, gevogelte, eieren en noten. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot een verlaging van de testosteronspiegel. Bovendien kan het ook een negatief effect hebben op je vruchtbaarheid. Vooral bij vegetariërs kan er al snel sprake zijn van een tekort aan vitamine B door een gebrek aan vlees, vis en gevogelte. In dat geval kan het een oplossing zijn om vitamine B bij te slikken om zo je testosteron te verhogen.

Tip 9: extra zon

Nog een natuurlijke manier om de productie van je testosteron te verhogen is door de zon op te zoek. In het zonnetje zitten en lekker bruin worden is niet alleen een fijne manier om te ontspannen, maar de zon zorgt er voor dat de productie van vitamine D omhoog gaat. Een tekort aan vitamine D wordt gelinkt aan een verlaging van de testosteron productie. Als je dus op dagen kan genieten van de zon, moet je dit ook zeker doen.

Tip 10: voldoende beweging

Zit je niet lekker in je vel, dan heeft dit diverse negatieve effecten. Ook de productie van testosteron gaat in dit geval omlaag. Beweging heeft een positief effect op de productie van testosteron. Van fitness oefeningen, een wandeling tot aan krachttraining, beweging is voor iedereen van belang. Bovendien heeft het ook een positief effect op de productie van je testosteron, mits je het natuurlijk in gezonde mate doet. Zo heeft de wetenschap aangetoond dat er bij duursporters juist een verlaging van de testosteronspiegel waarneembaar is.

Testboosters die wij aanraden

Referenties ▼


  1. Goldey KL, van Anders SM. Sexual thoughts: links to testosterone and cortisol in men. Arch Sex Behav. 2012 Dec;41(6):1461-70. doi: 10.1007/s10508-011-9858-6. Epub 2011 Oct 13. PMID: 21993767.

  2. Armanini D, Bonanni G, Mattarello MJ, Fiore C, Sartorato P, Palermo M. Licorice consumption and serum testosterone in healthy man. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2003 Sep;111(6):341-3. doi: 10.1055/s-2003-42724. PMID: 14520600.

InfoFitness gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, zoals peer-reviewed onderzoeken, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. In ons redactioneel proces vind je meer informatie over het controleproces en hoe de redactie van InfoFitness de inhoud nauwkeurig en betrouwbaar houdt.

Felix van Aken

Geschreven door


Felix van Aken, MSc


   Twitter X icon


Felix is een voedingsdeskundige met een bachelor in Health & Nutrition en een master in Health Sciences. Felix gebruikt zijn sterke achtergrond in voedingswetenschappen en voedingsadvies als redacteur en freelance schrijver. Als redacteur is het zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten zien dat een gezonde levensstijl niet ingewikkeld hoeft te zijn.