Wanneer kan ik het beste magnesium innemen?

Magnesium is een essentieel mineraal dat een belangrijke rol speelt bij de energieproductie, spier- en zenuwfunctie en meer. Het komt van nature voor in verschillende voedingsmiddelen, maar veel mensen krijgen niet genoeg magnesium binnen via hun voeding. Als je niet genoeg magnesium binnenkrijgt via je voeding, heeft het innemen van een magnesium supplement verschillende voordelen. In dit artikel onderzoeken we wanneer je het beste een magnesium supplement kunt nemen, welke soorten magnesium supplementen het beste zijn, en wanneer je ze het beste op een dag kunt nemen.

In welke situatie kan ik het beste magnesium nemen?

Als je bepaalde diëten volgt of bepaalde voedingsmiddelen vermijdt (zoals zuivelproducten of bewerkte granen) dan kan het moeilijk zijn om voldoende magnesium uit je voeding alleen te halen. Vegetariërs en veganisten hebben vaak moeite om voldoende magnesium binnen te krijgen omdat plantaardige bronnen niet zo rijk zijn aan dit mineraal als dierlijke bronnen zoals vlees en vis. Mensen die regelmatig sporten hebben ook meer magnesium nodig dan mensen die dat niet doen. Als een van deze omstandigheden op jou van toepassing is, dan kan het nuttig zijn om een magnesium supplement te nemen.

Beste moment van de dag om magnesium te nemen

Het beste moment van de dag om een magnesium supplement te nemen hangt af van de reden waarom je het inneemt en wat voor soort het is (zoals hierboven vermeld). Voor de meeste mensen kan het echter zonder problemen eenmaal daags worden ingenomen bij de maaltijden of tussendoortjes gedurende de dag – zorg er alleen voor dat het tijdstip dat je kiest consequent is, zodat je lichaam de tijd heeft om zich daaraan aan te passen! Bovendien kunnen sommige mensen er meer baat bij hebben om hun supplementen ’s avonds voor het slapen gaan in te nemen vanwege het kalmerende effect – maar ook dit hangt volledig af van waarom ze het precies nemen en van hun individuele voorkeuren, dus praat met uw je arts over wat voor jou het beste werkt!

Wat zijn symptomen van een magnesiumtekort?

De voornaamste symptomen bij een magnesiumtekort zijn: extreme vermoeidheid, spierkrampen en pijn, hoofdpijn, wazig denken en verwarring, slapeloosheid of slechte nachtrust, prikkelbaarheid en depressie. Wanneer je last hebt van de bovengenoemde symptomen is het aan te raden om een magnesium supplement te overwegen. Het kan ook helpen om meer magnesiumrijke voeding in je dieet op te nemen zoals groene bladgroenten, noten, volkoren granen en peulvruchten.

Hoeveel magnesium moet je nemen?

De hoeveelheid magnesium die je moet innemen hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht, activiteitenniveau en gezondheidstoestand. In het algemeen geldt echter dat de meeste volwassenen moeten streven naar 400-420 mg per dag voor mannen en 310-320 mg per dag voor vrouwen. Afhankelijk van uw behoeften en het soort supplement dat je neemt (waarover hieronder meer), betekent dit over het algemeen dat je 1-2 capsules per dag tijdens de maaltijd of tussendoortje inneemt.

Welk soort magnesium supplement is het beste?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten magnesium supplementen op de markt en veel mensen vragen zich af welke magnesium het beste is. Magnesium supplementen zijn er in verschillende vormen, zoals: magnesiumoxide, -citraat, -glycinaat en -malaat. Welke vorm voor je het beste is, hangt grotendeels af van je individuele doelen – als je bijvoorbeeld iets wilt om te helpen bij constipatie, dan is een citraatvorm gunstig vanwege het laxerende effect; als je beter wilt slapen, dan zijn glycinaat- of malaatvormen effectiever vanwege hun kalmerende effecten op het lichaam.

Conclusie

Magnesium is een essentieel mineraal dat ons lichaam nodig heeft voor optimale gezondheid en welzijn, dus ervoor zorgen dat we voldoende binnenkrijgen via onze voeding is belangrijk! Als het volgen van bepaalde diëten of het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen het moeilijk maakt om voldoende te eten, kan het nemen van een supplement helpen de kloof tussen de inname via de voeding en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te overbruggen; zorg er alleen voor dat het type dat we kiezen past bij onze individuele behoeften (die kunnen variëren van persoon tot persoon) en ook wanneer/hoe vaak we besluiten het te nemen.

Supplementen die wij aanraden

InfoFitness gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, zoals peer-reviewed onderzoeken, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. In ons redactioneel proces vind je meer informatie over het controleproces en hoe de redactie van InfoFitness de inhoud nauwkeurig en betrouwbaar houdt.

Auteur afbeelding

Geschreven door


Felix van Aken, MSc


   Twitter X icon


Felix is een voedingsdeskundige met een bachelor in Health & Nutrition en een master in Health Sciences. Felix gebruikt zijn sterke achtergrond in voedingswetenschappen en voedingsadvies als redacteur en freelance schrijver. Als redacteur is het zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten zien dat een gezonde levensstijl niet ingewikkeld hoeft te zijn.