Krachttraining

De beste squat schoenen van 2020

Het is één van de belangrijkere beslissingen voor een gewichtheffer of krachttrainer. Welke squat schoenen kies ik voor mijn belangrijke oefeningen?

In de wereld van krachttraining is het gebruiken van de juiste schoenen steeds belangrijker geworden. Dit komt omdat de juiste schoenen voor een flinke prestatie boost kunnen zorgen.

Het dragen van squat schoenen tijdens de squat biedt vele voordelen. In de afbeelding zie je de voornaamste voordelen die het gebruik van squat schoenen met zich meebrengen.

We hebben meerdere squat schoenen getest en intensief gebruikt.

 • Text Hover

1. Nike Romaleos 4

De Nike Romaleos 4 squat schoen van Nike is sinds april 2020 op de markt en is de opvolger van de Nike Romaleos 3 en 3XD. De Romaleos serie is al sinds 2012 ontzettend populair en is niet zonder reden een favoriet onder veel krachttrainers en crossfitters. De schoen is gemaakt voor olympische gewichtheffers en krachttrainers, dus zeer geschikt voor oefeningen zoals de clean, jerk en snatch. Daarnaast is de verhoogde hiel ideaal voor krachtoefeningen zoals de squat.  

 • Text Hover
 • Perfect voor squats

 • Onevenaarbare stabiliteit

 • Duurzame materialen

 • Wereldwijd erkent als nummer 1

 • Gemaakt voor olympisch gewichtheffen

199.99
Nike Romaleos 4

Materiaal

De vierde generatie van de Nike Romaleos is compleet anders dan wat we hiervoor gezien hebben. In de bovenkant van de squat schoen zijn een aantal nieuwe materialen gebruikt, het bestaat voornamelijk uit een geweven type stof. Het materiaal voelt oersterk aan maar blijf daarnaast erg flexibel, er zit veel buiging in de schoen. De schoen voelt in het begin enigszins stijf aan, maar na één keer te hebben gebruikt voelt het erg stabiel.

Bij de enkelkraag van de schoen zit een stijvere nylon stof. Dit is gedaan om er voor te zorgen dat het materiaal op deze plaats niet te veel uitrekt. De schoen voelt toch erg comfortabel rond enkel omdat er aan de binnenkant van de schoen een kussenachtige stof zit.

Het materiaal dat gebruikt wordt bij de tong van de schoen lijkt op die gebruikt is bij de 3XD uitvoering van de Romaleos. Het zit comfortabel en voelt goed aan. 

Flexibiliteit

Zoals eerder genoemd, de Ramleos 4 voelen de eerste keer redelijk stug aan. Na een tijdje zal je merken dat er veel flexibiliteit zit in het materiaal en de schoen zich naar je voet gaat vormen.
Het blijven natuurlijk squat schoenen en zijn gemaakt om zoveel mogelijk ondersteuning te geven aan de voet en enkels. De schoenen zullen dus niet comfortabel aanvoelen wanneer ze langdurig gedragen worden, hier zijn ze ook niet voor gemaakt. 

Stabiliteit

Als het gaat om stabiliteit, zijn de Romaleos 4 de beste schoen van dit moment. De punt van de buitenzool heeft een zevenhoekige vorm. Dit zorgt er voor dat je een ontzettende sterke basis hebt tijdens je oefeningen.
De buitenzool van de schoen loopt de achterkant iets verder door dan de schoen zelf wat zorgt voor een extra laag aan stabiliteit. De uitgebreide contactpunten van de Romaleos 4 maken het mogelijk je voeten in de grond te boren. 

Pasvorm / schoenmaat

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen persoonlijke voorkeur bij het dragen van een schoen. Over het algemeen raden we aan een halve maat onder je daadwerkelijke schoenmaat te zitten bij de Nike Romaleos 4. Dit raden we aan bij alle squat schoenen, niet alleen voor de Nike Romaleos. Over het algemeen vallen squat schoenen en gewichtshefschoenen wat groter uit. Vind je het fijner wanneer je squat schoenen wat losser zitten? Dan is het waarschijnlijk verstandig om te kiezen voor je daadwerkelijke schoenmaat.

2. Adidas Power Perfect 3

Aan het begin van 2019 werd de Adidas Power Perfect 3 op de markt gezet, zonder vrijwel enige aankondiging. De Power Perfect 3 is de opvolger van de populaire Power Perfect 2, die in 2011 op de markt verscheen. De Power Perfect serie zit in de middenklasse wanneer we puur naar de prijs kijken. Los van de prijs hoort de Adidas Power Perfect 3 wat ons betreft bij de beste squat schoenen van dit moment.

 • Text Hover
 • Sterke en duurzame materialen

 • Squat schoen met band en verhoogde hiel

 • Versterkte hielbeker

 • Sterk geprijsd

 • Gemaakt voor olympisch gewichtheffen

129,95
Adidas Power Perfect 3

Materiaal

Het bovendeel van de squat schoen is gemaakt uit twee delen. Het lijkt erop dat de synthetische delen op dezelfde manier gemaakt zijn als de voorgaande modellen. Echter is het bovendeel van de squat schoen, vanaf tong tot teen, gemaakt van een nieuw mesh materiaal voor meer ademend vermogen en flexibiliteit. De schoenzool loopt zowel aan de voor- en achterkant iets verder dan de schoen zelf. Dit zorgt voor meer teenbescherming en hielstabiliteit.

Kleine details zoals het leren bitje dat aan de hiel van de schoen zit, de leren riem en de drie bekende adidas strepen geven de squat schoen een hoogwaardige uitstraling. 

Flexibiliteit

De meeste squat schoenen zullen na langdurig dragen oncomfortabel gaan aanvoelen, dit is bij de Adidas Power Perfect 3 absoluut niet het geval. De squat schoenen voelen net zoals een standaard sport sneaker dat doet. Door het gebruik van de mesh voorkant, is de voorkant een stuk flexibeler dan zijn voorganger. Zelfs bij het voor de eerste keer dragen voelde de Power Perfects 3 comfortabel aan

Stabiliteit

Hoewel het patroon van de buitenzool van de squat schoen redelijk basic is, is de zool wel erg plakkerig en blijft goed op z’n plek, ook op rubberen matten met een stoflaag. De schoen is qua stabiliteit niet de beste die er is mocht je deze willen gebruiken voor olympische oefeningen. Gebruik je ze puur voor alleen squats? Dan is deze squat schoen ideaal en klaart de klus. 

Pasvorm / Schoenmaat

Zoals we eerder al zeiden, de schoen heeft een heerlijke pasvorm. Zeker voor personen die relatief weide voeten hebben zal de schoen zeer geschikt zijn. Wel raden we aan om bij de Power Perfect 3 squat schoen een halve tot hele maat kleiner te nemen dan je eigen schoenmaat. De squat schoen valt redelijk lang uit, zoals dat wel vaker het geval is bij squat schoenen.

3. Adidas Powerlift 4

De Adidas Powerlift 4 squat schoenen is de laatste uitvoering van de populaire Powerlift squat schoenen serie. De Powerlift squat schoenen hebben eigenlijk een consistente reputatie gehad binnen de serie. De squat schoenen hebben de grote populariteit vooral te danken aan de competitieve prijs. De Powerlift 4 zijn verreweg één van de meest betaalbare squat schoenen op de markt. Wij hebben gekeken in hoeverre de schoen mee kan doen met de absolute top, zoals Nike Romaleos 4.

 • Text Hover
 • Duurzaam canvasstof

 • Competitieve prijs

 • Lichtgewicht

 • Sterke strapsluiting

 • Gemaakt voor olympisch gewichtheffen

99,95
Adidas Powerlift 4

Materiaal

De buitenconstructie van de squat schoen is volledig gemaakt van canvasstof. Dit is een aanzienlijke verandering, gezien de Adidas Powerlift 3.1 squat schoenen volledig van mesh en syntetisch leer gemaakt waren. Canvasstof is een erg duurzaam materiaal, producten zoals tenten en rugtassen zijn vaak gemaakt met canvasstof.

Door het gebruik van deze stof is de Adidas Powerlift 4 erg licht van gewicht en voelt het flexibel aan. Dit zorgde ervoor dat de squat schoenen na een aantal lifts al volledig ingelopen waren. Je hoeft bij de Adidas Powerlift 4 niet bang te zijn om blaren op je voeten te krijgen tijdens het dragen van de schoen voor de eerste keer, dit komt door de flexibele canvasstof.

Het enige nadeel dat we hebben kunnen vinden, is de ademing van de squat schoenen. Doordat er geen mesh gebruikt wordt en er verder geen gaten in de stof zitten, komt er weinig lucht in de schoen. Echter kan het gebruik van mesh en andere syntetische stoffen ervoor zorgen dat de schoen minder stabiliteit geeft op bepaalde plekken, het is dus waar je het meeste waarde aan hecht.

Flexibiliteit

Door het gebruik van de canvasstof voelt de schoen redelijk flexibel aan zonder dat dit ten kosten gaat van de stabiliteit en ondersteuning. Ook dit hangt af van je persoonlijke voorkeur. Sommige krachttrainers houden van squat schoenen met heel veel flexibiliteit. Persoonlijk denken we dat de Adidas Powerlift 4 squat schoenen de perfecte balans gevonden hebben tussen ondersteuning en flexibiliteit

Stabiliteit

Door de canvasstof van de Adidas Powerlift 4, hoef je de squat schoenen nauwelijks in te lopen. De schoen vormt zich vrijwel direct naar je voet. Bij het kiezen van een maat raden we aan een halve maat onder je daadwerkelijke schoenmaat te zitten. Hou je van een een schoen die erg strak om de voet zit? Dan ben je waarschijnlijk beter af om te kiezen voor je eigen schoenmaat.

Pasvorm / Schoenmaat

Door de canvasstof van de Adidas Powerlift 4, hoef je de squat schoenen nauwelijks in te lopen. De schoen vormt zich vrijwel direct naar je voet. Bij het kiezen van een maat raden we aan een halve maat onder je daadwerkelijke schoenmaat te zitten. Hou je van een een schoen die erg strak om de voet zit? Dan ben je waarschijnlijk beter af om te kiezen voor je eigen schoenmaat.

4. Reebok Legacy Lifter II

De Reebok Legacy Lifter II is de tweede versie van de Olympische squat schoenen lijn. We hebben de schoen getest, we kunnen je nu al zeggen dat de schoen nog beter is dan zijn voorganger.

De grote vraag die wij ons zelf gesteld hebben: Komt de schoen in de buurt bij de Nike Romaleos 4 squat schoenen? De schoenen concurreren direct met elkaar wanneer we kijken naar de prijs, wij hebben gecheckt of ze dit ook doen op basis van kwaliteit.

 • Text Hover
 • Bovenwerk van textiel

 • TPU-hiel voor extra stabiliteit

 • Rubberen loopzool voor comfort

 • Perfect voor squats

199,95
Reebok Legacy Lifter II

Materiaal

De hiel van de Legacy Lifter II is gemaakt van TPU. Nu vraag jij jezelf af, wat is TPU? TPU is een sterk materiaal de bestaat uit hard plastic – het versterkt de dichtheid en stijfheid van de schoen. De zool van de schoen is volledig plat en gemaakt van rubber. Met de rubberen zool heb je enorm veel grip op de grond. Dit voelde we ook tijdens de squats, de schoen geeft je het gevoel dat je aan de grond bent vastgeplakt tijdens de oefening.

De bovenkant van de schoen is volledig gemaakt van textiel. Het materiaal voelt super stevig aan, terwijl de schoen opmerkelijk comfortabel en flexibel blijft. Er zitten kleinen gaten in het textiel, dit is gedaan zodat de schoen beter kan ademen.

Flexibiliteit

Door het gebruik van textiel aan de bovenkant van de squat schoen, blijft de schoen opvallend flexibel. Vaak zien we dat er stevige en stugge materialen gebruikt worden om zo extra stabiliteit te creëren, dit gaat vaak ten kosten van de flexibiliteit. De Legacy Lifter II van Reebok heeft de perfecte verhouding gevonden tussen stabiliteit en flexibiliteit.

Ook heeft de squat schoen zoals de Nike Romaleos 4 een strap waarmee je de squat schoen strakker of losser kan maken. De strap van de Legacy Lifter II is wijder dan bij andere squat schoenen. 

Stabiliteit

Natuurlijk heeft de Legacy Lifter II een verhoogde hiel, net zoals we dat bij de Nike Romaleos 4 zagen. De hielclip is versterkt met TPU, dit voel je absoluut tijdens het dragen van de schoen. De verhoogde hiel is 22mm, deze is dus 2mm hoger dan de hiel van de Nike Romaleos 4.

Pasvorm / Schoenmaat

Zoals bij vrijwel alle squat schoenen vallen ook de Legacy Lifters II iets groter uit. In dit geval zouden we ook aanraden de schoen een half maatje groter te nemen. Wanneer je een strak zittende schoen fijn vindt, kies dan voor je eigen maat. 

Legacy Lifter II vs. Nike Romaleos 4

Omdat de twee squat schoenen precies in dezelfde prijsklasse liggen, is dit een logische afweging. We hebben beide squat schoenen gedragen en geprobeerd, daarbij hebben we gekeken naar een aantal aspecten.

De Nike Romaleos 4 gebruiken een dubbel strap systeem, de Reebok Legacy Lifter II gebruikt een extra brede strap. De schoenen van Nike gaven een stabieler gevoel over de gehele schoen door het gebruik van twee straps.

Het hoogteverschil binnen de hiel van de twee squat schoenen was nauwelijks te merken. Echter voelde de hiel versterkt met TPU van Reebok sterker en stabieler aan.

Al met al zijn beide schoenen van indrukwekkende kwaliteit. Ze zijn de hoogste prijsklasse van €200 ook zeker waardig. Bij het maken van een keuze tussen de twee, denken we dat het vooral afhangt van persoonlijke smaak. Een voorkeur voor het merk, maar ook het uiterlijk en de kleurselectie van de twee schoenen.