Komt mijn gewichtstoename door een vitamine B12 tekort? Dit zijn de symptomen

Een vitamine B12 tekort en gewichtstoename: is er een link tussen de twee? Het is niet voor niets dat je de laatste tijd steeds vaker artikelen ziet die een link leggen tussen een vitamine B12 tekort en gewichtstoename (1). Alhoewel er vroeger twijfels waren, is er inmiddels de bevestiging dat er wel degelijk een relatie bestaat tussen een vitamine B12 tekort en gewichtstoename. Tegelijkertijd is dit niet per se de enige verklaring voor (plotselinge) gewichtstoename. Hieraan kunnen ook andere oorzaken ten grondslag liggen. Alsnog kan het de moeite lonen om te onderzoeken of een vitamine B12 tekort wellicht ten grondslag ligt aan jouw gewichtstoename.

Hieronder vertellen we je meer over de relatie tussen een vitamine B12 tekort en gewichtstoename. Specifiek gaan we in op hoe je kunt herkennen of jij last hebt van een tekort van dit belangrijke vitamine. Het kan verklaren waarom je gewicht is toegenomen, maar het zou ook enkele andere symptomen kunnen verklaren waar je mee te maken hebt. Daarom vertellen we je hieronder meer over deze vitamine B12 tekort symptomen.

Wat is vitamine B12

Vitamine B12 behoort tot de vele vitamines die gezond zijn voor de mens. Het behoort tot de vitamine B familie, waar 8 bekende varianten van zijn in totaal. Vrijwel alle varianten van deze vitamine dragen bij aan de energiehuishouding, maar tegelijkertijd is iedere soort vitamine B uniek. Zo ook deze vitamine B12. Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd. Deze vitamine is essentieel voor de productie van rode bloedcellen. Deze bloedcellen spelen een grote rol in de transport van zuurstof in je bloed. Ook op de werking van je zenuwstelsel heeft deze vitamine een grote impact.

Vitamine B12 is te vinden in uiteenlopende dierlijke producten: melk, vlees, vis en eieren bijvoorbeeld. Ben je een vegetariër of ben je een veganist? Dan heb je een grotere kans op een vitamine B12 tekort.

Wat zijn de symptomen van een vitamine B12 tekort?

Een vitamine B12 tekort kan zich op meerdere manieren manifesteren. Een veel gehoord symptoom van een tekort aan dit vitamine zijn gevoelloze vingers en tenen. Als je regelmatig je vingers of tenen niet voelt, dan kan dit wijzen op een tekort aan vitamine B12. In zulke situaties is het altijd aan te raden om een dokter te raadplegen, zodat er met zekerheid een diagnose gesteld kan worden. Ook krijgen mensen met een tekort aan dit vitamine regelmatig te maken met tintelingen. Daarnaast wordt vaak gerapporteerd dat mensen het gevoel hebben dat hun bewegingen minder precies zijn dan voorheen. Ook problemen met het evenwicht worden vaak genoemd als veel voorkomend symptoom.  

Een ander vaak benoemd symptoom van een vitamine B12 tekort is gewichtstoename. Vitamine B12 vervult een ondersteunde rol bij uiteenlopende lichamelijke processen. Zo ook bij het verwerken van voedsel en het vrij maken van energie uit voedsel. Gebeurt dit niet naar behoren, dan is er een grote kans op toename van je gewicht. Deze toename van het gewicht kan plotseling zijn, maar het kan ook gedurende een langere periode zich ophopen. Heb je niet alleen last van gewichtstoename maar ook van de andere hierboven genoemden symptomen, dan zou een vitamine B12 tekort een verklaring hiervoor kunnen zijn.

Hoe wordt een vitamine B12 tekort veroorzaakt?

Wij mensen hebben dierlijke bronnen nodig om aan voldoende vitamine B12 te komen. Hierbij kun je denken aan vlees, specifiek lever of biefstuk. Ook in zuivelproducten en in vis zit een hoop van deze vitamine. Zowel een ei als een glas melk bevatten ongeveer 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12. Doordat deze vitamine veel te vinden is in deze producten, komt een tekort aan vitamine B12 gemiddeld vaker voor bij vegetariërs en veganisten. Zij hebben vaak supplementen nodig om dit tekort mee aan te vullen.

Daarnaast kunnen erfelijke factoren een rol spelen, bijvoorbeeld een deficiëntie of een stofwisselingstoornis. Ook je levensstijl heeft invloed. Als je veel alcohol consumeert of in korte tijd veel gebruik van specifieke medicijnen, kan er een tekort aan vitamine B12 ontstaat.

Hoe los je een vitamine B12 tekort op?

Een vitamine B12 tekort en gewichtstoename gaan geregeld hand in hand samen, maar je kunt ook te maken krijgen met andere symptomen die niet bepaald als plezierig bestempeld kunnen worden. Wat kun je in dat geval doen tegen een vitamine B12 tekort? In sommige situaties is het tekort zo ernstig dat er gekozen moet worden voor intramusculaire injecties. Dit is alleen bij heftige symptomen en het komt in de praktijk niet zo vaak voor.

Mocht je last hebben van een vitamine B12 tekort en gewichtstoename, dan kun je er ook voor kiezen om je tekort aan deze vitamine aan te vullen met behulp van een supplement. Een goed voorbeeld hiervan is dit vitamine B complex supplement. Dit supplement bevat ook een hoge dosering vitamine B12. Bovendien krijg je op deze manier ook alle andere belangrijke vitamine B varianten.

Immers zien we vaak dat een tekort aan vitamine B12 ook gepaard gaat met een tekort aan andere soorten vitamine B. Daardoor is een vitamine B complex supplement een goede manier om een vitamine B12 tekort aan te pakken. Bovendien zal het ook een positief effect hebben op je gewicht. Dat is nog eens twee vliegen in één klap! Probeer het zelf eens en ervaar de positieve gevolgen. 

Vitamine B supplementen die wij aanraden

Referenties ▼

  1. Mlodzik-Czyzewska, M.A., Malinowska, A.M. & Chmurzynska, A. Low folate intake and serum levels are associated with higher body mass index and abdominal fat accumulation: a case control study. Nutr J 19, 53 (2020). https://doi.org/10.1186/s12937-020-00572-6

InfoFitness gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, zoals peer-reviewed onderzoeken, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. In ons redactioneel proces vind je meer informatie over het controleproces en hoe de redactie van InfoFitness de inhoud nauwkeurig en betrouwbaar houdt.

auteur afbeelding

Geschreven door


Felix van Aken, MSc


   Twitter X icon


Felix is een voedingsdeskundige met een bachelor in Health & Nutrition en een master in Health Sciences. Felix gebruikt zijn sterke achtergrond in voedingswetenschappen en voedingsadvies als redacteur en freelance schrijver. Als redacteur is het zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten zien dat een gezonde levensstijl niet ingewikkeld hoeft te zijn.