Wat is het verschil tussen vitamine D en D3?

Hoor jij wel eens dat bepaalde symptomen een gevolg kunnen zijn van een tekort aan vitamine D? Dan heb je ongetwijfeld al eens onderzoek gedaan naar bepaalde supplementen om dit tekort aan te vullen. Alleen kom je er dan al snel achter dat er meerdere soorten vitamine D op de markt te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld D en D3. Het verschil tussen vitamine D en D3 is echter niet altijd duidelijk. Het is daarom goed om hier eerst meer over te weten te komen, zodat je een goede keuze maakt voor jouw lichaam.

Zo krijg je van nature vitamine D binnen

Vitamine D kun je op verschillende manieren binnenkrijgen. Zo krijg je deze bijvoorbeeld als eerste via zonlicht. Dit is de beste manier om op een natuurlijke wijze de vitamines binnen te krijgen voor jouw lichaam. Jouw lichaam maakt hiermee voornamelijk vitamine D3 aan. Het is afhankelijk van jouw lichaam hoelang je in de zon moet zitten. Iemand met een lichte huidskleur heeft bijvoorbeeld maar 20 minuten nodig in de zon, terwijl een donkere huid meer behoeft. Het lichaam maakt in beide gevallen wel evenveel vitamine D aan. Daarbij dien je er rekening mee te houden dat jouw lichaam niet onbeperkt blijft aanmaken. Na verloop van tijd zal de aanmaak dus stoppen.

Vitamine D kun je ook uit voeding halen. Hier zit een eerste verschil tussen vitamine D en D3. Zo kun je vitamine D in verschillende vette vis, zoals makreel of zalm, levertraan en rundvlees, kaas en eigeel vinden. Vitamine D2 vind je juist weer in plantaardige voeding, waaronder schimmels en paddenstoelen. Een vitamine D3 tekort kun je uitsluitend oplossen door veel dierlijke producten te eten. Je moet hierdoor dus een goed gebalanceerd dieet hebben om ervoor te zorgen dat alle soorten vitamine D in jouw lichaam verhoogd worden.

Hoewel zonlicht geweldig is voor het aanmaken van vitamine D, kan te veel zonlicht gevaarlijk zijn. Een aantal gevolgen van te veel zonlicht zijn zonnebrand, oogbeschadiging, huidveroudering, zonnesteek en huidkanker.

Een tekort aan vitamine D in jouw lichaam

Een vitamine D tekort kun je eenvoudig vinden, maar zonder het verschil tussen vitamine D en D3 te weten, kun je er ook niet eenvoudig achter komen hoe je dit op kunt lossen. Echter krijg je wel altijd dezelfde soort symptomen. Zo kun je bijvoorbeeld pijn in de onderrug krijgen, is er sprake van neerslachtigheid, is er een moeilijkere genezing van wonden, speelt vermoeidheid sneller op en heb je meer last van spierpijn en -kramp. Deze symptomen hoeven niet allemaal tegelijkertijd op te treden en je kunt ook last krijgen van andere lichamelijke klachten.

Er zijn verschillende supplementen die je hiervoor kunt innemen. Maar welke vitamine D is het beste voor jouw lichaam? Wederom kijk je hiervoor naar het verschil tussen vitamine D en D3, waarbij het voornamelijk gaat om een eetpatroon en de mate waarin je in de zon zit. Als je vrijwel altijd binnen zit, is de kans groot dat jouw lichaam weinig vitamine D3 heeft. Je moet dan naar de supplementen kijken die dit aanvullen. Ook kun je hierbij gebruik maken van de natuurlijke mogelijkheden om het gehalte te verhogen, waaronder meer naar buiten gaan en het eten van dierlijke producten. In alle andere gevallen kun je ook kijken naar de vitamine D-supplementen.

Een geheel ander dieet volgen

Het verschil in vitamine D en D3 zit hem daarbij ook in het dieet. Wanneer je een speciaal dieet hebt of veganist bent, zul je immers niet snel met bepaalde producten werken. De dierlijke producten worden overgeslagen en het krijgen van voldoende zonlicht zit er ook niet altijd in. Je moet daarom op zoek gaan naar natuurlijke varianten, zoals algen en korstmos. Beide maken net als het menselijk lichaam vitamine D3 aan, waardoor ze jou een extra boost kunnen geven. Vitamine D is daarbij juist weer meer geschikt voor mensen die wel vis eten of ook rundvlees in hun maaltijden verwerken. Ieder dieet is daardoor geheel anders.

Een overschot aan vitamine D

Bij het innemen van supplementen of het halen van vitamine D en D3 uit voedingsstoffen kan het zijn dat je over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid heen gaat. Hoewel je bij veel supplementen veel bijwerkingen kunt vinden, is dit bij vitamine D niet het geval. Jouw lichaam zal namelijk automatisch stoppen met de aanmaak en opname van deze vitamine. Daarbij zal een extra boost door middel van supplementen ervoor kunnen zorgen dat de gezondheid aanzienlijk verbetert. Ernstige bijwerkingen komen dus niet meer voor als je gebruik maakt van extra vitamine D en D3.

Supplementen die wij aanraden

Referenties ▼

  1. Reno, A. M., Green, M., Killen, L. G., OʼNeal, E. K., Pritchett, K., & Hanson, Z. (2020). Effects of Magnesium Supplementation on Muscle Soreness and Performance. Journal of strength and conditioning research, 10.1519/JSC.0000000000003827. Advance online publication. https://doi.org/10.1519/JSC.0000000000003827 
  2. Kappeler, D., Heimbeck, I., Herpich, C. et al. Higher bioavailability of magnesium citrate as compared to magnesium oxide shown by evaluation of urinary excretion and serum levels after single-dose administration in a randomized cross-over study. BMC Nutr 3, 7 (2017). https://doi.org/10.1186/s40795-016-0121-3

InfoFitness gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, zoals peer-reviewed onderzoeken, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. In ons redactioneel proces vind je meer informatie over het controleproces en hoe de redactie van InfoFitness de inhoud nauwkeurig en betrouwbaar houdt.

Felix van Aken

Geschreven door


Felix van Aken, MSc


   Twitter X icon


Felix is een voedingsdeskundige met een bachelor in Health & Nutrition en een master in Health Sciences. Felix gebruikt zijn sterke achtergrond in voedingswetenschappen en voedingsadvies als redacteur en freelance schrijver. Als redacteur is het zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten zien dat een gezonde levensstijl niet ingewikkeld hoeft te zijn.