10 tips om je darmflora te verbeteren

De bacteriën in jouw lichaam voeren een hoop belangrijke taken uit. De hoeveelheid bacteriën is hiervoor weer onderverdeeld in zowel goede als slechte bacteriën, die zorgen voor een goede darmbalans. Deze darmbalans kan echter ook veranderen, waardoor je verschillende darmklachten krijgt. Het behouden van een goede darmflora is daarom wel belangrijk voor jouw gezondheid. Je moet er dan wel voor zorgen dat je weet hoe je deze darmflora kunt verbeteren. Deze 10 tips zorgen ervoor dat jij direct aan de slag kunt en de voordelen van jouw inzet direct opmerkt.

Een verstoring van jouw darmflora

Voordat de tips op een rij komen te staan, is het goed om te weten wat een verstoorde darmflora precies inhoudt en welke klachten je hierdoor kunt krijgen. De verstoorde darmflora komt doordat de bacteriën tegen elkaar gaan vechten en waarbij de slechte bacteriën de overhand krijgen. Je merkt dit direct aan een aantal symptomen. Denk hierbij aan een opgeblazen gevoel, winderigheid en obstipatie. Daarnaast kunnen er ook minder onschuldige klachten bij komen kijken, die grote schade aan de gezondheid aan kunnen brengen na verloop van tijd. Het blijft daarom belangrijk om jouw darmflora te verbeteren en ervoor te zorgen dat jij de symptomen zoveel mogelijk voorkomt.

Er zijn ongeveer 40 biljoen bacteriën in je lichaam, waarvan de meeste in je darmen. Samen staan ze bekend als je darmflora en ze zijn ongelooflijk belangrijk voor de algehele gezondheid. Bepaalde soorten bacteriën in je darmen kunnen echter ook bijdragen aan veel ziekten. Factoren zoals voeding kunnen van invloed zijn op het type bacteriën dat in het spijsverteringskanaal wordt aangetroffen.

Tip 1: Een gezond voedingspatroon aanhouden

Jouw darmflora verbeteren begint bij het verkrijgen van een gezond voedingspatroon. Het is namelijk belangrijk dat je veel groente en fruit binnenkrijgt tijdens de maaltijden. Hierbij kun je denken aan banaan, aardpeer, ui, prei, asperge en artisjok. Deze prebiotica, zoals ze ook wel genoemd worden, zijn de voedingsstoffen voor de goede darmbacteriën. Het gaat hierbij voornamelijk om de oplosbare vezels, waardoor je ook minder last krijgt van obstipatie en andere darmklachten. Zorg daarom dat je jouw dieet eens goed onder de loep neemt en veranderingen aanbrengt.

Tip 2: Gefermenteerde producten kiezen

Ook met gefermenteerde producten kun je jouw darmflora verbeteren. Voorbeelden van deze producten zijn yoghurt, zuurkool, miso, tempé en karnemelk. Ze bevatten goede bacteriën, die jouw darmen onder andere helpen bij het ondersteunen van de spijsvertering (1). De gefermenteerde producten bestaan ook uit verschillende dranken, waardoor je jouw dorst ook kunt lessen en tegelijkertijd iets aan de darmflora doet. Het zijn slechts kleinere veranderingen in het eetpatroon die hiervoor zorgen.

Tip 3: Suikers zoveel mogelijk vermijden

Iedereen houdt van suiker. Suiker kan namelijk op bepaalde momenten energie geven. Echter kun je jouw darmflora verbeteren door suiker zoveel mogelijk te verwijderen. Het is namelijk een goede voedingsbron voor de slechte bacteriën en schimmels in het lichaam. Hierbij gaat het voornamelijk om de toegevoegde suikers in producten als koek, snoep en frisdrank. De natuurlijke suikers in groente en fruit zijn in dit geval een goede vervanging. Daarnaast moet je kijken naar producten van witmeel, omdat deze snel omgezet kunnen worden naar de slechte suikers en dus een negatief effect hebben op jouw lichaam.

Tip 4: Het gebruik van antibiotica verlagen of vermijden

Wil je jouw darmflora nou echt verbeteren? Dan moet je het gebruik van antibiotica zoveel mogelijk vermijden of tot een minimum beperken. In plaats van direct antibiotica in te nemen bij een probleem kun je beter kijken naar wanneer het echt moet. De antibiotica maken namelijk geen onderscheid tussen goede en slechte bacteriën, waardoor de darmflora volledig uit balans raakt en jij er veel klachten aan over kunt houden.

Tip 5: Een goede probiotica gebruiken

Een goede probiotica is ook een belangrijke factor. Hierbij gaat het er vooral om dat je de beste probiotica inneemt nadat er veel slechte bacteriën in jouw lichaam zijn gekomen, zoals bijvoorbeeld na een antibioticakuur. Zodra de kuur voorbij is, kun je jouw darmflora verbeteren met deze supplementen en ervoor zorgen dat de lichamelijke klachten binnen een korte tijd voorbij zijn.

Tip 6: Zorgen voor voldoende ontspanning

Ontspanning kan voor veel zaken goed zijn. Als je te veel stress hebt, kan dit immers veel lichamelijke klachten met zich meebrengen. Stress is echter ook een slechte factor voor de bacteriën in jouw darmen. Door regelmatig te ontspannen kun je jouw darmflora verbeteren en merk je direct verschil in jouw algehele gezondheid. Ontspanning is daarom te allen tijde goed voor het lichaam en de geest en je kunt zelf bepalen hoe je dit realiseert.

Tip 7: Gebruik veel specerijen en kruiden

Specerijen en kruiden maken jouw maaltijden vaak een stuk lekkerder. Echter is het ook een belangrijke factor voor een gezonde darmomgeving. In deze kruiden en specerijen leven namelijk veel goede bacteriën, waardoor je weer een betere invloed hebt op jouw darmen (2). Gebruik deze specerijen daarom eens in de zoveel tijd royaal, zodat jouw darmflora weer een boost krijgt.

Tip 8: Tandpasta uitspugen na het poetsen

Tandpasta kent veel schadelijke stoffen. Hoewel het noodzakelijk is voor het schoonhouden van jouw tanden, moet je er dus wel voor zorgen dat je deze uitspuugt in plaats van doorslikt. De darmflora verbeteren kan alleen wanneer je fluor niet te veel in jouw lichaam krijgt. Uiteraard kan het gebeuren dat je het een keer doorslikt, maar probeer erop te letten dat je het overgrote deel uitgespuugd hebt.

Tip 9: Voldoende gedurende de dag drinken

Voldoende water drinken wordt altijd gepromoot. Echter heeft het niet alleen een positief effect op de rest van jouw lichaam, maar kun je ook jouw darmflora verbeteren door dagelijks 1,5 tot 2 liter te drinken. Het vocht dat je binnenkrijgt, zal namelijk de spijsvertering verbeteren. Door bijvoorbeeld met twee glazen lauw water op de nuchtere maag te beginnen, heb jij een goede start voor de rest van de dag.

Top 10: Niet te lang wachten met een dokter

Heb je langdurige darmklachten? Dan is het altijd aan te raden om naar een dokter te gaan. Soms zijn de klachten namelijk niet op te lossen door bovenstaande tips te volgen. Een ontlastingsonderzoek via de huisarts zorgt er dan voor dat jij weet wat er aan de hand is en je kunt op basis hiervan weer nieuwe stappen ondernemen om jouw darmflora te verbeteren.

Supplementen die wij aanraden

Referenties ▼


  1. Leeuwendaal NK, Stanton C, O’Toole PW, Beresford TP. Fermented Foods, Health and the Gut Microbiome. Nutrients. 2022 Apr 6;14(7):1527. doi: 10.3390/nu14071527. PMID: 35406140; PMCID: PMC9003261.

  2. Lu QY, Rasmussen AM, Yang J, Lee RP, Huang J, Shao P, Carpenter CL, Gilbuena I, Thames G, Henning SM, Heber D, Li Z. Mixed Spices at Culinary Doses Have Prebiotic Effects in Healthy Adults: A Pilot Study. Nutrients. 2019 Jun 25;11(6):1425. doi: 10.3390/nu11061425. PMID: 31242596; PMCID: PMC6627368. 

InfoFitness gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, zoals peer-reviewed onderzoeken, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. In ons redactioneel proces vind je meer informatie over het controleproces en hoe de redactie van InfoFitness de inhoud nauwkeurig en betrouwbaar houdt.

auteur afbeelding

Geschreven door


Felix van Aken, MSc


   Twitter X icon


Felix is een voedingsdeskundige met een bachelor in Health & Nutrition en een master in Health Sciences. Felix gebruikt zijn sterke achtergrond in voedingswetenschappen en voedingsadvies als redacteur en freelance schrijver. Als redacteur is het zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten zien dat een gezonde levensstijl niet ingewikkeld hoeft te zijn.