Your address will show here +12 34 56 78

Sit ups

 

  Auteur:
  Felix van Aken

Sit ups zijn voor de meeste een bekende oefening. Ze zijn namelijk redelijk simpel, je hebt er geen apparatuur voor nodig en kunt ze overal uitvoeren. Toch zijn er nog een aantal technieken die erg belangrijk zijn bij het doen van de sit up. We vertellen je meer over de techniek, uitvoering en soortgelijke oefeningen die nog effectiever zijn.

Uitvoering en techniek

De sit up is een oefening de vrij rechttoe rechtaan is. Toch zijn er nog een aantal kleine puntjes waar je op wil letten zodat je de oefening op de meest effectieve manier kunt uitvoeren.

Hieronder nemen we je door de oefening heen aan de hand van een aantal duidelijke stappen en geven we techniek tips met betrekking tot de uitvoering.

  1. Ga met je rug plat op de grond liggen en zet je voeten plat op de grond. Zorg ervoor dat je de voeten net niet kunt aanraken met je vingertoppen, dan weet je dat je de goede afstand hebt.

  2. Je kunt de oefening uitvoeren met de voeten plat op de grond. Het kan ook fijn zijn om je voeten ergens onder te klemmen of ze door iemand tegen de grond aan laten drukken.

  3. Door je armen over je borst te slaan of naar je hoofd te brengen, creëer je wat extra gewicht en dus weerstand. Is de oefening al zwaar genoeg? Houd dan je armen recht langs je lichaam.

  4. Beweeg met een gecontroleerde beweging je bovenlichaam omhoog terwijl je de buikspieren aanspant.

  5. Voorkom het gebruik van momentum en zwaaien. Hou in de bovenste positie een pauze van één tot twee seconde en knijp de buikspieren hard samen.

  6. Laat je bovenlichaam vervolgens gecontroleerd zakken terwijl je de buikspieren voelt werken. Stop met zakken net voordat je de grond aanraakt!

  7. Herhaal de beweging tot dat het gewenste aantal herhalingen van de set is behaald.

Alternatieven

De sit up is een effectieve oefening voor beginners. Naarmate je buikspieren sterker worden kan het zijn dat de oefening minder effectief gaat zijn. Je zal al snel gaan merken dat je gemakkelijk sets haalt waarbij je meer dan 15 of 20 herhalingen kan verrichten.

Wanneer dit gebeurd is het belangrijk om extra weerstand toe te voegen aan de oefening. Het trainen in de rep range van 8 tot en met 15 herhalingen is het meest effectief voor spiergroei.

Andere oefeningen voor de buikspieren zoals leg raises en de cable crunch zijn over het algemeen een stuk uitdagender. Je kan de sit up zelf ook zwaarder maken door bijvoorbeeld extra gewicht in je handen vast te houden terwijl je de oefening uitvoert.


Geschreven door


Felix van Aken, MScFelix is een voedingsdeskundige met een bachelor in Health & Nutrition en een master in Health Sciences. Felix gebruikt zijn sterke achtergrond in voedingswetenschappen en voedingsadvies als redacteur en freelance schrijver. Als redacteur is het zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten zien dat een gezonde levensstijl niet ingewikkeld hoeft te zijn.