Tongkat Ali – Werking, Bijwerkingen en waar te kopen?

Tongkat Ali, ook wel bekend als Eurycoma longifolia, heeft in de afgelopen jaren aanzienlijke bekendheid verworven, mede dankzij de vermelding door bekende figuren zoals Andrew Huberman, een gerespecteerde neurowetenschapper en professor. In dit artikel duiken we dieper in de veelzijdige wereld van deze fascinerende plant, onderzoeken we de wetenschappelijke onderbouwing van de geclaimde voordelen, en kijken we naar de huidige status van Tongkat Ali in Nederland.

Wat is Tongkat Ali?

Tongkat Ali, een plant die inheems is in Zuidoost-Azië, staat bekend om zijn potentieel om de seksuele gezondheid en het algemene welzijn te verbeteren.

Oorsprong en gebruik

De wortels van Tongkat Ali worden al eeuwenlang gebruikt in traditionele geneeskunde, waarbij de lokale bevolking van landen zoals Maleisië en Indonesië de plant waardeert om zijn vermeende afrodiserende en energieverhogende eigenschappen.

Naam en soorten

Eurycoma longifolia is de wetenschappelijke naam van Tongkat Ali en het behoort tot de Simaroubaceae-familie. Er zijn verschillende soorten en varianten van de plant, elk met hun unieke kenmerken en toepassingen.

Voordelen van Tongkat Ali

Tongkat Ali is niet alleen populair in de traditionele geneeskunde, maar heeft ook de aandacht van de wetenschappelijke gemeenschap getrokken vanwege de beweerde gezondheidsvoordelen.

Verhogen van testosteron

Tongkat Ali is uitgebreid onderzocht op zijn werking als testosteron booster. Studies hebben aangetoond dat het kruid de productie van dit cruciale hormoon kan stimuleren, wat bijdraagt aan verbeterde seksuele gezondheid, spiergroei en energie.

Een studie bij oudere mannen met lage tesotseron toonde aan dat de suppletie met Tongkat Ali de tesotseronniveaus herstelde bij 90% van de deelnemers (1). Daarnaast zijn er meerdere onderzoeken bij zowel dieren als mensen die laten zien dat suppletie in Tongkat Ali seksuele opwinding stimuleert (2) en erectiestoornissen bij mannen kan verbeteren (3). 

Stress en stemming

Onderzoek heeft ook de potentie van Tongkat Ali om stress te verminderen en de stemming te verbeteren aan het licht gebracht. Een studie van een maand onder 63 volwassenen met matige stress ontdekte dat het aanvullen met 200 mg tongkat ali extract per dag de niveaus van het stresshormoon cortisol in speeksel met 16% verminderde, ten opzichten van de groep die een placebo kregen (4).

Lichaamssamenstelling

Er wordt vaak beweerd dat Tongkat ali een boost kan geven aan de sportieve prestaties en tegelijkertijd de spiermassa kan vergroten. Dit zou te maken hebben met de aanwezigheid van bepaalde verbindingen, quassinoiden genaamd, zoals eurycomaoside, eurycolactone en eurycomanone, die mogelijk bijdragen aan een efficiënter energiegebruik, het verminderen van vermoeidheid en het verbeteren van het uithoudingsvermogen.

In essentie zou het supplement kunnen dienen als een ergogeen hulpmiddel, een substantie die in staat is om de fysieke prestaties te verhogen en tegelijkertijd de lichaamssamenstelling te verbeteren.

In een studie van 5 weken, uitgevoerd onder 14 mannen die deelnamen aan een krachttrainingsprogramma, werd ontdekt dat degenen die dagelijks 100 mg tongkat ali-extract consumeerden een aanzienlijk grotere toename hadden in hun spiermassa in vergelijking met de groep die een placebo kregen (5). Bovendien verloren ze ook nog eens meer vet dan de deelnemers die een placebo ontvingen.  

Tongkat Ali kopen (in Nederland)

De status en beschikbaarheid van Tongkat Ali in Nederland zijn onderhevig aan regelgeving en discussie.

Regelgeving

Naar aanleiding van een rapport van de EFSA is de verkoop van Tongkat Ali in de EU, en dus ook Nederland, aan banden gelegd totdat de veiligheid ervan kan worden geverifieerd. Dit betekent dat het momenteel niet mogelijk is om Tongkat Ali in Nederland te kopen totdat er meer duidelijkheid is over de veiligheid van het product.

Tongkat Ali kopen

Ondanks de huidige regelgeving en beperkingen, is er een groeiende interesse in en vraag naar Tongkat Ali supplementen. Het is belangrijk voor consumenten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en beschikbaarheid in de markt, aangezien het kopen van Tongkat Ali in de toekomst weer mogelijk kan zijn.

Tongkat Ali reviews en ervaringen

De ervaringen van gebruikers met Tongkat Ali variëren en bieden een blik op de potentiële impact van het supplement. Het grootste gedeelte van de ervaringen met Tongkat Ali die we lezen zijn positief. Dit maakt het supplement samen met het beschikbare onderzoek zo veelbelovend.

Gebruikerservaringen

Veel gebruikers van Tongkat Ali melden een merkbare verbetering in energieniveaus, stemming en algemeen welzijn. Er zijn ook meldingen van verbeterde sportprestaties en herstel na inname van het supplement.

Kritische noten

Hoewel er veel positieve ervaringen zijn, is het ook belangrijk om kritische reviews en mogelijke bijwerkingen te overwegen. Sommige gebruikers melden bijvoorbeeld slaapproblemen of rusteloosheid bij het gebruik van hogere doseringen.

Tongkat Ali bijwerkingen

Een rapport uit 2021 van de European Food Safety Authority (EFSA) heeft gewaarschuwd dat Tongkat Ali in hoge doses (2.000 mg/kg lichaamsgewicht) DNA-schade kan veroorzaken in de weefsels van de maag en de twaalfvingerige darm (6). Hoewel de veiligheid van het gebruik van Tongkat Ali nog niet is vastgesteld, hebben de meeste studies bij mensen geen bijwerkingen gemeld (7).

In een review uit 2016, waarin toxicologische studies werden opgenomen, werd vastgesteld dat muizen geen veranderingen in hun lever- of nierfunctie ervoeren wanneer ze oraal 200 mg/kg lichaamsgewicht van Tongkat Ali in een op alcohol gebaseerd extract of 300 mg/kg in een watergebaseerd extract kregen (3).

Studies suggereren dat het nemen van maximaal 1,2 gram Tongkat Ali-extract per dag veilig is voor volwassenen, maar deze hoeveelheid is niet gebruikt in onderzoek. Bovendien zijn er geen studies die het langdurig gebruik ervan onderzoeken, waardoor het onduidelijk is of het supplement veilig is over langere perioden (8).

Interacties met medicijnen

Het is ook belangrijk om op te merken dat Tongkat Ali mogelijk zou kunnen interageren met bepaalde medicijnen.
 • Medicijnen voor hoge bloeddruk: Tongkat Ali zou mogelijk de bloeddruk verlagen, wat een probleem kan zijn voor mensen die al bloeddrukverlagende medicijnen gebruiken.

 • Bloedverdunners: Er zijn aanwijzingen dat het kruid de werking van bloedverdunners mogelijk zou kunnen versterken, wat het risico op bloedingen kan verhogen.

Voorzorgsmaatregelen specifieke groepen

Zwangere of borstvoeding gevende vrouwen: Er is onvoldoende betrouwbare informatie over de veiligheid van het nemen van Tongkat Ali als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Tongkat Ali dosering

Een studie uit 2012 bij 109 mannen tussen de 30 en 55 jaar merkte op dat het dagelijks innemen van 300 mg Tongkat Ali-extract gedurende een periode van 12 weken even veilig was als het innemen van een placebo (9). Andere studies suggereren dat het nemen van maximaal 1,2 gram Tongkat Ali-extract per dag veilig is voor volwassenen, maar deze hoeveelheid is niet gebruikt in onderzoek .

Moet ik Tongkat Ali nemen?

Tongkat Ali heeft de aandacht getrokken van velen door aanwijzingen uit onderzoeken die suggereren dat het angst kan verminderen en de lichaamssamenstelling kan verbeteren, hoewel het onderzoek hiernaar nog beperkt is. Er zijn ook aanwijzingen dat het een rol kan spelen bij het behandelen van een laag testosterongehalte, verminderd libido en mannelijke onvruchtbaarheid.

Hoewel het lijkt dat Tongkat Ali bij doses tot 400 mg per dag geen negatieve effecten heeft, is het onderzoek hiernaar beperkt en focussen beschikbare studies zich op kortdurend gebruik. Het is nog onduidelijk of het gebruik van de supplementen over langere perioden zowel voordelig als veilig is.

Als je overweegt om Tongkat Ali te gaan gebruiken, is het raadzaam om eerst met je zorgverlener te overleggen om de veiligheid te waarborgen en te wachten tot het gebruik van Tongkat Ali is toegestaan in Nederland.

Referenties ▼

 1. Tambi, M. I., Imran, M. K., & Henkel, R. R. (2012). Standardised water-soluble extract of Eurycoma longifolia, Tongkat ali, as testosterone booster for managing men with late-onset hypogonadism?. Andrologia, 44 Suppl 1, 226–230. https://doi.org/10.1111/j.1439-0272.2011.01168.x
 2. Ang, H. H., Lee, K. L., & Kiyoshi, M. (2004). Sexual arousal in sexually sluggish old male rats after oral administration of Eurycoma longifolia Jack. Journal of basic and clinical physiology and pharmacology, 15(3-4), 303–309. https://doi.org/10.1515/jbcpp.2004.15.3-4.303
 3. Kotirum, S., Ismail, S. B., & Chaiyakunapruk, N. (2015). Efficacy of Tongkat Ali (Eurycoma longifolia) on erectile function improvement: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complementary therapies in medicine, 23(5), 693–698. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2015.07.009
 4. Talbott SM, Talbott JA, George A, Pugh M. Effect of Tongkat Ali on stress hormones and psychological mood state in moderately stressed subjects. J Int Soc Sports Nutr. 2013 May 26;10(1):28. doi: 10.1186/1550-2783-10-28. PMID: 23705671; PMCID: PMC3669033.
 5. Joint Conference of BASEM and BASES. (2003, October). British Journal of Sports Medicine, 37(5), 464-470. https://bjsm.bmj.com/content/37/5/464
 6. EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens (NDA), Turck, D., Bohn, T., Castenmiller, J., De Henauw, S., Hirsch-Ernst, K. I., Maciuk, A., Mangelsdorf, I., McArdle, H. J., Naska, A., Pelaez, C., Pentieva, K., Siani, A., Thies, F., Tsabouri, S., Vinceti, M., Cubadda, F., Frenzel, T., Heinonen, M., Prieto Maradona, M., Marchelli, R., Neuhäeuser-Berthold, M., Poulsen, M., Schlatter, J. R., van Loveren, H., Matijević, L., & Knutsen, H. K. (2021). Safety of Eurycoma longifolia (Tongkat Ali) root extract as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283. EFSA Journal, 19(12), e06937. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2021.6937
 7. Tambi, M. I., Imran, M. K., & Henkel, R. R. (2012). Standardised water-soluble extract of Eurycoma longifolia, Tongkat ali, as testosterone booster for managing men with late-onset hypogonadism?. Andrologia, 44 Suppl 1, 226–230. https://doi.org/10.1111/j.1439-0272.2011.01168.x
 8. Tambi, M. I., & Imran, M. K. (2010). Eurycoma longifolia Jack in managing idiopathic male infertility. Asian journal of andrology, 12(3), 376–380. https://doi.org/10.1038/aja.2010.7
 9. Ismail, S. B., Wan Mohammad, W. M., George, A., Nik Hussain, N. H., Musthapa Kamal, Z. M., & Liske, E. (2012). Randomized Clinical Trial on the Use of PHYSTA Freeze-Dried Water Extract of Eurycoma longifolia for the Improvement of Quality of Life and Sexual Well-Being in Men. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2012, 429268. https://doi.org/10.1155/2012/429268

InfoFitness gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, zoals peer-reviewed onderzoeken, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. In ons redactioneel proces vind je meer informatie over het controleproces en hoe de redactie van InfoFitness de inhoud nauwkeurig en betrouwbaar houdt.

Felix van Aken

Geschreven door


Felix van Aken, MSc


   Twitter X icon


Felix is een voedingsdeskundige met een bachelor in Health & Nutrition en een master in Health Sciences. Felix gebruikt zijn sterke achtergrond in voedingswetenschappen en voedingsadvies als redacteur en freelance schrijver. Als redacteur is het zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten zien dat een gezonde levensstijl niet ingewikkeld hoeft te zijn.