Wanneer moet ik zink innemen als supplement?

Wanneer is zink innemen een must? Zink wordt vaak bestempeld als een mineraal, maar het is een spoorelement. Dit element is een belangrijke bouwsteen voor verschillende soorten enzymen in het lichaam die van invloed zijn op je stofwisseling. Maar zink is op nog meer processen binnen je lichaam van invloed. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de opbouw van eiwitten, een goed werkend afweersysteem, een sterk immuunsysteem en de groei en algehele ontwikkeling van je weefsel. Een tekort aan zink komt in Nederland vrijwel niet voor. Alsnog kunnen er diverse momenten zijn wanneer zink innemen een goed idee is, bijvoorbeeld met behulp van zink tabletten. Hieronder vertellen we je hier meer over.

Hoe herken je een zink tekort?

Alhoewel een zink tekort in ons land eigenlijk niet voorkomt, komt het natuurlijk wel eens voor. Gevallen van een zink tekort tref je vooral aan in derde wereld landen. Dit tekort gaat gepaard met meerdere symptomen. Ten eerste zijn er duidelijke afwijkingen zichtbaar aan de huid. Ook aan de slijmvliezen en het skelet is zichtbaar dat er iets niet in de haak is. Daarnaast rapporteren mensen met een zink tekort vaak dat voedsel en drinken anders ruiken en anders proeven.

Bij kinderen met een zink tekort is er sprake van een groei die achter blijft. Ook de ontwikkeling van het geslacht blijft achter. Daarnaast wordt het immuunsysteem negatief beïnvloed. Zo is er onder meer een verminderde afweer tegen infecties. Ook de afweer tegen nachtblindheid wordt sterk minder. Te veel zink is vrijwel onmogelijk, zelfs als je een te hoge dosis zink tabletten dagelijks zou innemen. In het ergste geval ontstaat er een tekort aan koper. Als volwassen man volstaat 9 milligram zink, voor volwassenen vrouwen volstaat 7 milligram zink. De absolute bovengrens qua maximale inname van zink is vast gesteld op 25 milligram per dag.

Wanneer is extra zink innemen een goed idee?

Een zink tekort komt eigenlijk niet voor, maar dat betekent niet dat er geen andere situaties zijn waarin extra zink innemen een goed idee is. Ten eerste kun je extra zink innemen als je sowieso een zink tekort wilt voorkomen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn de symptomen van een zink tekort niet bepaald fijn. Dit kan gepaard gaan met verschillende afwijkingen aan de huid en zelfs je skelet. Bovendien zorgt een tekort aan zink ook voor een verminderd afweersysteem en een slechter immuunsysteem. Daar zit je logischerwijs niet op te wachten. Daarom is preventief extra zink innemen helemaal geen slecht idee.

Wanneer je last hebt van een griep

Zink heeft een grote invloed op zowel je afweersysteem als je immuunsysteem. We hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen hoe belangrijk deze beide systemen zijn voor je gezond. Een goede afweer- en immuunsysteem zorgt er voor dat je beter beschermd wordt tegen ziektes en infecties. Staan deze systemen op een laag niveau, dan ben je logischerwijs vatbaarder voor ziektes en infecties. Zink heeft een versterkende werking op het immuunsysteem. In plaats van één keeper in de goal heb je er nu twee in de goal staan. Dat zal een hoop doelpunten voorkomen, toch? Zink heeft een ondersteunende werking tegen infecties in de cellen en op de activatie van afweerstoffen.

Tijdens een verkoudheid

Daarnaast wordt aangeraden om zink te nemen als je last hebt van een verkoudheid. Alhoewel een verkoudheid over het algemeen niet zo erg is als een griep, en er vaak een beetje lacherig over gedaan, kun je jezelf toch flink beroerd voelen door een verkoudheid. Je neus zit verstopt, je slijmvliezen zijn geïrriteerd, je hebt last van je keel, je kunt minder goed ademen, je hoest en proest continu en je voelt je in zijn geheel minder goed. In dat geval kun je een versterkt immuunsysteem maar al te goed gebruiken. Zink kan je immuunsysteem van extra versterking voorzien (1). Dat kan niet alleen helpen om verkoudheid en de griep te voorkomen, maar ook wordt de vermenigvuldiging van de virussen afgeremd. Ook draagt zink bij aan de bescherming van de slijmvliezen. Daarom is extra zink tijdens een verkoudheid geen overbodige luxe.

Vegetariërs en zwangere vrouwen

De belangrijkste voedingsbron voor het verkrijgen van zink voor de mens is vlees. Als vegetariër of veganist heb je een vergrote kans op een tekort aan zink. Dit geldt voor wel meer vitamines en mineralen, want als je geen vlees of vis eet heb je bijvoorbeeld ook een grotere kans op een vitamine B12 tekort. Als vegetariër of veganist moet je extra letten op de inname van zink. In zulke situaties kan het lonen om extra zink tot je te nemen, bijvoorbeeld in de vorm van tabletten of supplementen. Hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen, die vaak extra zink nodig hebben tijdens de zwangerschap. Bij chronische maag- en darmklachten kan extra zink ook helpen.

Wanneer zink innemen en hoe?

Er zijn diverse voedingsproducten waarin zink aanwezig is. Je kunt extra van deze producten tot je nemen om te voorkomen dat je te maken krijgt met een zink tekort. Voorbeelden van voedingsmiddelen waarin zink aanwezig is zijn onder meer vlees, kaas, producten van graan, noten en diverse schaal- en schelpdieren. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld garnalen en mosselen. Maar het is mogelijk dat je deze middelen niet tot je kan nemen. Dit kan zijn omdat je een vegetariër of veganist bent maar ook omdat je simpelweg deze producten niet lust. In dat geval zijn zink supplementen de beste oplossing.

Zink supplementen die wij aanraden

Referenties ▼


  1. Science, M., Johnstone, J., Roth, D. E., Guyatt, G., & Loeb, M. (2012). Zinc for the treatment of the common cold: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l’Association medicale canadienne, 184(10), E551–E561. https://doi.org/10.1503/cmaj.111990

InfoFitness gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, zoals peer-reviewed onderzoeken, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. In ons redactioneel proces vind je meer informatie over het controleproces en hoe de redactie van InfoFitness de inhoud nauwkeurig en betrouwbaar houdt.

auteur afbeelding

Geschreven door


Felix van Aken, MSc


   Twitter X icon


Felix is een voedingsdeskundige met een bachelor in Health & Nutrition en een master in Health Sciences. Felix gebruikt zijn sterke achtergrond in voedingswetenschappen en voedingsadvies als redacteur en freelance schrijver. Als redacteur is het zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten zien dat een gezonde levensstijl niet ingewikkeld hoeft te zijn.