Waar is visolie goed voor? Alle voordelen op een rij!

Visolie is een voedingssupplement dat afkomstig is van de weefsels van vette vissoorten zoals zalm, makreel, haring en sardines. Het staat bekend om zijn hoge gehalte aan omega-3 vetzuren, die essentiële voedingsstoffen zijn voor de gezondheid van ons lichaam.

Wat is visolie?

Er zijn drie belangrijke types omega-3 vetzuren in visolie: alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Elke van deze vetzuren biedt unieke voordelen voor de gezondheid. Om te begrijpen waarom DHA en EPA meer omega-3 bevatten dan de plantaardige bron ALA, moeten we kijken naar hun chemische structuur en metabolische routes.

Omega-3 vetzuren: ALA, DHA en EPA


 • ALA (Alfa-linoleenzuur): ALA is een essentieel omega-3 vetzuur dat voornamelijk voorkomt in plantaardige bronnen zoals lijnzaad, chiazaad en walnoten. Ons lichaam kan ALA omzetten in EPA en DHA, maar deze omzetting is inefficiënt en beperkt. Slechts een klein percentage van ALA wordt uiteindelijk omgezet in de actieve vormen EPA en DHA.DHA (Docosahexaeenzuur) en EPA (Eicosapentaeenzuur):

 • DHA en EPA zijn lange-keten omega-3 vetzuren die van nature voorkomen in vette vissoorten. Deze vetzuren zijn direct beschikbaar voor ons lichaam en bieden tal van gezondheidsvoordelen. DHA is essentieel voor de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen, terwijl EPA bekend staat om zijn ontstekingsremmende eigenschappen.


Waarom DHA en EPA meer omega-3 bevatten dan ALA?

Het verschil in de hoeveelheid omega-3 vetzuren tussen DHA/EPA en ALA ligt in hun chemische structuur. DHA en EPA zijn lange-keten vetzuren, terwijl ALA een kort-keten vetzuur is. De langere structuur van DHA en EPA maakt het mogelijk om meer dubbele bindingen te bevatten, wat cruciaal is voor hun biologische functies. Deze extra dubbele bindingen maken DHA en EPA rijker aan omega-3 dan ALA.Bovendien zijn onze lichamen beter in staat om DHA en EPA efficiënt te gebruiken dan ALA. Hoewel we ALA kunnen omzetten in DHA en EPA, verloopt dit proces langzaam en inefficiënt. Daarom is het consumeren van visolie, rijk aan DHA en EPA, een effectievere manier om aan onze omega-3 behoeften te voldoen.

10 voordelen waar visolie goed voor is

1. Ondersteuning van de hartgezondheid

DHA en EPA spelen een essentiële rol bij het bevorderen van een gezond hart. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het regelmatig consumeren van visolie kan helpen bij het verlagen van triglycerideniveaus in het bloed (1), het verminderen van ontstekingen (2) en het bevorderen van een gezonde bloeddruk (3). Deze effecten kunnen mogelijk bijdragen aan het verminderen van het risico op hartaandoeningen en beroertes.

2. Behandeling van bepaalde psychische aandoeningen

Er is groeiend bewijs dat visolie gunstig kan zijn voor mensen met bepaalde mentale gezondheidsaandoeningen, waaronder depressie en angststoornissen. DHA speelt een cruciale rol bij het bevorderen van de gezondheid van de hersenen en het zenuwstelsel (4). Het kan ontstekingen in de hersenen verminderen en de communicatie tussen zenuwcellen verbeteren, wat kan bijdragen aan een betere stemming en mentale welzijn.

3. Ondersteuning van de ooggezondheid

DHA is een belangrijk onderdeel van het netvlies van het oog, en het is essentieel voor een scherp gezichtsvermogen en algemene ooggezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat visolie kan helpen bij het voorkomen van oogziekten zoals leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD) en droge ogen (5).

4. Vermindering van ontstekingen

DHA en EPA staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Ontsteking is een natuurlijke reactie van het lichaam op letsel en infecties, maar chronische ontsteking kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Het consumeren van visolie kan helpen ontstekingen te verminderen en het risico op ontstekingsgerelateerde aandoeningen te verlagen (2).

5. Ondersteuning van een gezonde huid

DHA is een belangrijke bouwsteen van de huid, en het helpt bij het behouden van de hydratatie en elasticiteit (6). Het consumeren van visolie kan de huid gezond houden en kan mogelijk helpen bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis (7).

6. Ondersteuning tijdens zwangerschap en vroege levensfasen

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk voor zowel de moeder als de baby om voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen. DHA is van vitaal belang voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van de foetus. Ook tijdens de vroege kinderjaren blijft DHA belangrijk voor de cognitieve ontwikkeling. Het innemen van visolie tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding kan bijdragen aan een gezonde groei en ontwikkeling van het kind.

7. Vermindering van levervet

Visolie kan gunstig zijn voor mensen met niet-alcoholische leververvetting (NAFLD), een aandoening waarbij zich te veel vet in de lever ophoopt. DHA en EPA kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in de lever en het verbeteren van de vetverwerking, wat kan bijdragen aan een vermindering van levervet (8).

8. Verbetering van symptomen van depressie

Er zijn aanwijzingen dat visolie supplementen kunnen helpen bij het verminderen van symptomen van depressie, zoals stemmingswisselingen en verdriet (9). Hoewel het geen vervanging is voor professionele behandeling, kan het gebruik van visolie als aanvullende therapie gunstig zijn voor sommige mensen met depressie.

9. Verbetering van aandacht en hyperactiviteit bij kinderen

Voor kinderen met aandachtsproblemen en hyperactiviteit, zoals ADHD, kan visolie een positieve rol spelen. DHA en EPA kunnen de cognitieve functie en aandacht verbeteren, wat kan leiden tot een betere concentratie en gedragsbeheersing bij kinderen met ADHD (10).

10. Voorkomen van symptomen van mentale achteruitgang

Het regelmatig consumeren van visolie kan het risico op mentale achteruitgang en neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer, mogelijk verlagen (11). DHA speelt een cruciale rol in het beschermen van hersencellen en het bevorderen van hersengezondheid gedurende het hele leven.

Zijn er nadelen of bijwerkingen van visolie?

Hoewel visolie tal van voordelen biedt, zijn er enkele potentiële nadelen en bijwerkingen waar rekening mee moet worden gehouden. Sommige mensen kunnen last krijgen van een onaangename nasmaak of oprispingen na het innemen van visolie. Hoge doses visolie kunnen bloedingen verergeren bij mensen die bloedverdunners gebruiken of bloedingsstoornissen hebben. Het is daarom belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en een arts of specialist raadplegen wanneer je vragen hebt.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een supplement?

Bij het kiezen van het beste omega 3 visolie supplement is het belangrijk om te letten op de concentratie van DHA en EPA per dosering. Een hoogwaardig supplement zal duidelijk het gehalte aan deze omega-3 vetzuren vermelden. Controleer ook de zuiverheid van het supplement om ervoor te zorgen dat het vrij is van verontreinigingen zoals zware metalen en PCB’s.

Wat betreft de timing en dosering, volg de aanbevelingen op het supplement of raadpleeg een gezondheidsdeskundige voor gepersonaliseerd advies. Over het algemeen wordt visolie bij de maaltijd ingenomen om de opname te verbeteren en mogelijke bijwerkingen te verminderen.

Tot slot, onthoud dat het combineren van visolie met een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl de beste aanpak is voor het bevorderen van je algehele gezondheid en welzijn.

Supplementen die wij aanraden

Referenties ▼

 1. Eslick, G. D., Howe, P. R., Smith, C., Priest, R., & Bensoussan, A. (2009). Benefits of fish oil supplementation in hyperlipidemia: a systematic review and meta-analysis. International journal of cardiology, 136(1), 4–16. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2008.03.092
 2. Bäck, M., & Hansson, G. K. (2019). Omega-3 fatty acids, cardiovascular risk, and the resolution of inflammation. FASEB journal : official publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology, 33(2), 1536–1539. https://doi.org/10.1096/fj.201802445R
 3. Minihane, A. M., Armah, C. K., Miles, E. A., Madden, J. M., Clark, A. B., Caslake, M. J., Packard, C. J., Kofler, B. M., Lietz, G., Curtis, P. J., Mathers, J. C., Williams, C. M., & Calder, P. C. (2016). Consumption of Fish Oil Providing Amounts of Eicosapentaenoic Acid and Docosahexaenoic Acid That Can Be Obtained from the Diet Reduces Blood Pressure in Adults with Systolic Hypertension: A Retrospective Analysis. The Journal of nutrition, 146(3), 516–523. https://doi.org/10.3945/jn.115.220475
 4. Bazinet, R. P., & Layé, S. (2014). Polyunsaturated fatty acids and their metabolites in brain function and disease. Nature reviews. Neuroscience, 15(12), 771–785. https://doi.org/10.1038/nrn3820
 5. Zhu, W., Wu, Y., Meng, Y. F., Xing, Q., Tao, J. J., & Lu, J. (2016). Fish Consumption and Age-Related Macular Degeneration Incidence: A Meta-Analysis and Systematic Review of Prospective Cohort Studies. Nutrients, 8(11), 743. https://doi.org/10.3390/nu8110743
 6. Huang, T. H., Wang, P. W., Yang, S. C., Chou, W. L., & Fang, J. Y. (2018). Cosmetic and Therapeutic Applications of Fish Oil’s Fatty Acids on the Skin. Marine drugs, 16(8), 256. https://doi.org/10.3390/md16080256
 7. Balić, A., Vlašić, D., Žužul, K., Marinović, B., & Bukvić Mokos, Z. (2020). Omega-3 Versus Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids in the Prevention and Treatment of Inflammatory Skin Diseases. International journal of molecular sciences, 21(3), 741. https://doi.org/10.3390/ijms21030741
 8. Lu, W., Li, S., Li, J., Wang, J., Zhang, R., Zhou, Y., Yin, Q., Zheng, Y., Wang, F., Xia, Y., Chen, K., Liu, T., Lu, J., Zhou, Y., & Guo, C. (2016). Effects of Omega-3 Fatty Acid in Nonalcoholic Fatty Liver Disease: A Meta-Analysis. Gastroenterology research and practice, 2016, 1459790. https://doi.org/10.1155/2016/1459790
 9. Liu, J. J., Galfalvy, H. C., Cooper, T. B., Oquendo, M. A., Grunebaum, M. F., Mann, J. J., & Sublette, M. E. (2013). Omega-3 polyunsaturated fatty acid (PUFA) status in major depressive disorder with comorbid anxiety disorders. The Journal of clinical psychiatry, 74(7), 732–738. https://doi.org/10.4088/JCP.12m07970
 10. Königs, A., & Kiliaan, A. J. (2016). Critical appraisal of omega-3 fatty acids in attention-deficit/hyperactivity disorder treatment. Neuropsychiatric disease and treatment, 12, 1869–1882. https://doi.org/10.2147/NDT.S68652
 11. Kokubun, K., Nemoto, K., & Yamakawa, Y. (2020). Fish Intake May Affect Brain Structure and Improve Cognitive Ability in Healthy People. Frontiers in aging neuroscience, 12, 76. https://doi.org/10.3389/fnagi.2020.00076

InfoFitness gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, zoals peer-reviewed onderzoeken, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. In ons redactioneel proces vind je meer informatie over het controleproces en hoe de redactie van InfoFitness de inhoud nauwkeurig en betrouwbaar houdt.

Felix van Aken

Geschreven door


Felix van Aken, MSc


   Twitter X icon


Felix is een voedingsdeskundige met een bachelor in Health & Nutrition en een master in Health Sciences. Felix gebruikt zijn sterke achtergrond in voedingswetenschappen en voedingsadvies als redacteur en freelance schrijver. Als redacteur is het zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten zien dat een gezonde levensstijl niet ingewikkeld hoeft te zijn.